Почеле припреме за формирање власти у Новом Саду, конститутивна седница очекује се у августу: СНС отвара врата партнерима

З. ГРУМИЋ

06. 07. 2020. у 11:30

Почеле припреме за формирање власти у Новом Саду, конститутивна седница очекује се у августу: СНС отвара врата партнерима
Милош Вучевић: Разговараћемо о коалицији, прво са Савезом војвођанских Мађара, онда са осталима
ПОСЛЕ јунских избора на којима је СНС и у Новом Саду убедљиво победила, освојивши тачно две трећине одборничких мандата, кренуле су припреме како би током августа месеца била одржана конститутивна седница Скупштине града и највероватније формирана нова градска влада.

То је, за "Новости", изјавио Милош Вучевић, градоначелник у протекла два мандата и актуелни потпредседник странке чија ће одговорност у предстојећем периоду, према његовим речима, бити "већа него икада", будући да је СНС од грађана добила такву подршку да комотно може и самостално да формира градску власт.

Он је, међутим, најавио да предстоје разговори о потенцијалној коалицији, пре свега са оним странкама са којима су напредњаци у протеклом периоду имали успешну сарадњу.

- Ми никад нисмо бежали од тога да радимо са добронамерним партнерима, да разговарамо са свима. Ко год буде вољан да се, у доброј намери, укључи и бори за град очекујем да ће бити партнер са нама - истакао је Вучевић, напоменувши да ће одлуку о евентуалној коалицији донети органи странке.

МАНДАТИ НА локалним изборима, одржаним 21. јуна, СНС је освојио 52 од укупно 78 мандата у Скупштини града Новог Сада. Десет одборника у новом сазиву имаће коалиција СПС-ЈС, по три мандата добиле су коалиције Војвођански фронт (ЛСВ), Метла 2020, СПАС и СРС, два одборника биће из СВМ, а по једног имаће Истина и Руска странка.

СНС инсистира на континуитету и политичкој стабилности градске власти али ће, како је додао лидер новосадских напредњака, покушати да у разговору са могућим партнерима обезбеде снажнију подршку ради, пре свега, економског јачања града.

- Сигурно је да ћемо прво разговарати са представницима СВМ, па са другим странкама, да заједно радимо за бољи и напреднији Нови Сад - рекао је Вучевић.

Градоначелник је оценио да је у протеклом четворогодишњем мандату сарадња са СПС била коректна иако, како је додао, са социјалистима није било сагласности баш о свим питањима. Веома је задовољан и досадашњим радом кадрова ЛСВ у Градском већу и појединим градским предузећима па ће и са Лигом разговарати о евентуалном наставку сарадње.

- Мислим да ће сви хтети у нову градску власт али неко мора да буде и у опозицији - закључио је Вучевић.

Очекује се да ће досадашњи председник Скупштине града Здравко Јелушић у току ове седмице сазвати конститутивну седницу новог градског парламента, за термин од 7. до 20. августа, а могуће је да одмах потом буде формирано и Градско веће.







Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)