Новости сазнају: Чекају се преговори СНС и СПС о саставу будућег тима министара

С. С. Р.

петак, 26. 06. 2020. у 08:00

Новости сазнају: Чекају се преговори СНС и СПС о саставу будућег тима министара

Ивица Дачић

Могуће теме председнички избори и избори у престоници
ПРЕГОВОРИ напредњака и социјалиста о формирању нове владе прошириће се на још једну тачку дневног реда - заједнички наступ на београдским изборима, али и у трци за избор председника Србије - сазнају "Новости".

Иако напредњаци могу да формирају нови министарски тим сами, већ се размишља о политичкој комбинаторици за нове изборне изазове, па би ово могао бити један од разлога да социјалисти и даље остану у власти.


- У Београду је била мања излазност, а главни град, где има и највише гласова, увек је посебан испит на изборима. Такође, размишља се и о томе да социјалисти немају свог кандидата на председничким изборима, већ да иду са заједничким кандидатом са Српском напредном странком - каже извор "Новости".


У таборима двеју странака нису желели да конкретније коментаришу ко ће све бити у новом тиму. Социјалисти су нам поручили да су сви конци у рукама напредњака и да чекају председника Александра Вучића да се врати са дипломатских активности како би преговори почели. Уколико је у државном интересу да СПС буде у Влади, они ће то и прихватити.


Напредњаци истичу да је рано говорити о томе ко ће бити у новој власти, али да су сигурни у то да ће председник донети најбољу одлуку у државном интересу, а не страначком.


Иначе, коалиција око СНС, која је наступила на листи "Александар Вучић - За нашу децу", освојила је 61 одсто гласова, док су традиционални партнери СПС Ивице Дачића и Јединствена Србија Драгана Марковића Палме сакупили 10,5 одсто. Уколико и овога пута одлуче да наступају заједно, имаће више од 220 посланика.


ОСАМ ГОДИНА САРАДЊЕ


НАПРЕДЊАЦИ и социјалисти су на власти осам година, од 2012, када су први пут заједно формирали владу у којој је премијер био Ивица Дачић. У тиму у Немањиној 11 сарађивали су и после избора 2014, као и 2016. Током заједничке владавине лидер социјалиста је био и први потпредседник Владе, министар полиције и шеф дипломатије.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације