ДАН ПОСЛЕ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА У ШАПЦУ: СНС објавила апсолутну победу, Зеленовић тражи понављање

А.ДЕЛИЋ

понедељак, 22. 06. 2020. у 14:40

ДАН ПОСЛЕ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА У ШАПЦУ: СНС објавила апсолутну победу, Зеленовић тражи понављање

Фото: А.Делић

Према прелиминарним резултатима избора у које су "Новости" имале увид, шабачки СНС је освојила 37 од 69 места у локалном парламенту, што значи да може самостално да формира власт
Према прелиминарним резултатима избора у које су "Новости" имале увид, шабачки СНС је освојила 37 од 69 места у локалном парламенту, што значи да може самостално да формира власт. Главни ривал напредњака Небојша Зеленовић и његова "Заједно за Србију" освојили су 23 мандата.
У шабачку скуштину требало би да уђу и коалиција око Немање Пајића (бивши УРС), одлазећег председника Скупштине града која има 7, као и Руска странка и Европска зелена партија са по једним одборничким мандатом. Испод црте је остало 7 странака и коалиција међу којима су СПС и СРС.
- СНС је циљала управо на апсолутну победу јер је то у Шапцу једини начин да, после 20-годишње владавине, поразе локалну власт коју је окупљао Душан Петровић, министар у више влада и некадашњи потпредседник ДС-а - каже наш добро обавештени извор.
Према мишљењу многих, уколико би стари партнери ЗЗС и Немања Пајић, заједно освојили само један глас више од СНС, они би неоментано формирали власт. Ово се и догодило 2016. године када су напредњаци освојили чак 28 мандата, али су се консолидовали баш ти стари партнери, који владају још од 2000.
Иако су напредњаци у понедељак у зору, после вишесатних детаљних пребројавања саопштили да су освојили преко 30.000 гласова и прогласили победу, истога дана огласио се и Зеленовић, најављујући да ће тражити понављање локалних избора у Шапцу.
-Током дана ћемо пред ГИК изнети све неправилности и тражићемо понављање гласања јер смо утврдили да су неправилности и суштинске и формалне природе. Произилази да је све спорно, а највише број гласова СНС - рекао је Зеленовић.

Разлика ненадокнадива

Апсолутни бројеви говоре да СНС у Шапцу нико не може да претекне јер је забележила чак 30.316 гласова, док Зеленовић има 19.087 гласова. Такође, СНС има чак 5.000 гласова више у односу на укупан збир осталих учесника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације