Гласање на Косову и Метохији: Бирачка места отворена на време, право гласа око 100.000 бирача

Новости онлајн/Д.Зечевић

недеља, 21. 06. 2020. у 09:36

Гласање на Косову и Метохији: Бирачка места отворена на време, право гласа око 100.000 бирача

Фото: Д.Зечевић

Јутрос у седам сати почело је гласање на Косову и Метохији за посланике Скупштине Србије, а сва бирачка места отворена су на време
ЈУТРОС у седам сати почело је гласање на Косову и Метохији за посланике Скупштине Србије, а сва бирачка места отворена су на време. Гласање се одвија на 90 бирачких места, а право гласа има близу 100.000 гласача.

- Сва бирачка места су отворена на време и према информацијама које имам бирачки процес протиче у реду. Ова велика излазност од ране зоре је јасан показатељ да је данашњи дан, дан демократије - рекао је Горан Ракић председник Српске листе који је са представницима ове листе гласао на бирачком месту у Техничкој школи у Косовској Митровици. Позивајући грађане да изађу што масовније и дају глас свом кандидату, Ракић је истакао да је то једини начин да Срби опстану на Космету али и да то значи отварање нових рандих места, болица, школа.

Прочитајте још: На Косову и Метохији грађани од отвањања бирачких места пожурили на гласања

- Подршка младима и старима је показатељ да морамо изаћи у што већем броју и глас дати најбољима - поручио је Ракић испред Техничке школе у Косовској Митровици док је Александар Спирић, председник привременог органа општине Косовска Митровица истакао да је данашњи дан јасан показатељ да је српски народ одлучан да сложно и јединствено испоштује изборе које је расписала Влада републике Србије. Он је нагласио да ови избори имају круцијални значај за опстанак нашег народа на КиМ и изразио наду да ће избори протећи достојанствено и у миру, али уз пштовање изборних правила, али и заштитних мера против короне вируса.

- Очекујем да гласачи изађу у што већем броју и покажу одговорност према себи самима, породицама и нашој држави - поручила је Данијела Вујачић кандидат за Народног посланика у Скупштини Србије. Иначе, представници српске листе на гласање су изашли организовано долазећи из центра града до Техничке школе, док је у јутарњим сатима на бирачким местима у техничкој школи у Косовској Митровици била приметна велика излазност. Грађани који су дошли да гласају истичу да је то њихова грађанска дужност, али и да подршком изборима које је расписала Влада Србије подржавају своју државу и свој осптанак на КиМ.

Фото: Д.Зечевић


И на централном Космету биралишта су отворена на време, тачно у 7.00 сати , а два највећа бирачка места отворена су у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници где је отворено 11 бирачких места и у ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу три.

Чланови бирачких одбора опомињали су бираче да носе заштитне маске које су као и испред осталих бирачких места дељене онима који их немају.

Иначе, изборни поступак на КиМ се спроводи уз подршку ОЕБС-а, који ће прикупити гласачки материјал. Гласачке кутије на крају изборног дана представници ОЕБС-а отпремиће у централну Србију, Рашку и Врање. У прикупљању гласачких листића односно отпремању гласачких кутија ОЕБСу ће асистирати полиција, која помаже ОЕБСУ-у у отпремању гласачког материјала. Иначе, током пре поднева на бирачким местима на КиМ није примећено присуство полиције као што није било видљивијег присуства на северу Космета, због чега су грађани у уверењу да ће избори протећи у реду.

Како протичу избори у Србији можете прочитати КЛИКОМ ОВДЕ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације