Мреже руше тишину: У поноћ почиње предизборна ћутња

В. М.

четвртак, 18. 06. 2020. у 22:00

Мреже руше тишину: У поноћ почиње предизборна ћутња

Фото А. Станковић

У поноћ ће почети предизборна ћутња, која ће трајати до завршетка гласања. Нема препреке да се кампања настави до недеље преко онлајн медија
ПРЕДИЗБОРНА тишина уочи парламентарних, покрајинских и локалних избора који се одржавају у недељу, почеће у поноћ и трајаће до затварања биралишта.

Од ноћас до затварања изборних места, забрањени су изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата. Током изборне тишине на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола и пропагандног материјала учесника у изборима. На сам дан гласања, дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихових изјава.

Током предизборне тишине дозвољено је и емитовање информација о одзиву бирача и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација којима се грађани упућују када и како могу да гласају.

Изборна тишина у нашој држави траје дупло дуже него у земљама региона, које су ћутање скратиле на један дан пре избора. Такође, многе европске земље немају изборну тишину - Немачка, Данска, Белгија, Холандија, Норвешка, Швајцарска, Велика Британија... Амерички Уставни суд пресудио је почетком деведесетих година да је изборна тишина неуставна, изузев на самом изборном месту, на дан гласања. На другој страни, у Чешкој се уочи гласања "ћути" чак четири дана. У Италији тишина траје само на дан избора, али се петнаест дана раније не смеју објављивати истраживања о рејтингу странака, док се у Шпанији на дан избора не смеју помињати имена кандидата.

Код нас се већ годинама доводи у питање сврсисходност изборне тишине, с обзиром на то да њено поштовање није регулисано у онлајн медијима. Такође, закон не регулише ни позивање грађана телефоном, слање порука или кампању од врата до врата током трајања предизборне тишине.

На републичким изборима кандидовала се 21 листа, што је, према речима председника РИК Владимира Димитријевића, највише у претходна четири циклуса. Такође, пријављено је и 50 одсто више посматрача у односу на раније изборе - 3.341 домаћи посматрач и 1.111 страних.

Димитријевић је рекао да су припреме за изборе у пуном јеку и да су координатори РИК преузели сав изборни материјал у седишту ЈП "Службени гласник", који је уз пратњу полиције предат радним телима. Број бирачких места утврђен је на једној од претходних седница и износи 8.385.

ПРВА ИЗЛАЗНА АНКЕТА

КОМПАНИЈА "Нинамедиа", која се бави испитивањем јавног мњења, спровешће 21. јуна на гласачким местима у Новом Саду излазну анкету, којом се, одмах по затварању биралишта, добија процена резултата избора. Ово је први пут да се оваква анкета ради у Србији, а анкетари ће испред бирачких места носити јасна обележја - мајице и гласачке кутије.

СПРЕМНЕ МАСКЕ И РУКАВИЦЕ

РИК је од Кризног штаба добио и препоруке о мерама заштите због короне.

- Ми смо их одмах проследили општинама преко радних тела до бирачких одбора. Биће примењене опште мере заштите, ношење заштитних маски, рукавица, биће дезинфекциона средства на самом бирачком месту, а препорука је да се одржава раздаљина од најмање једног метра ако се више људи затекне на бирачком месту - рекао је Димитријевић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације