ИЗБОРИ 2020: РИК прогласила и листу 1 од 5 милиона; Број бирача познат 19. јуна

ВН

субота, 06. 06. 2020. у 22:39

ИЗБОРИ 2020: РИК прогласила и листу 1 од 5 милиона; Број бирача познат 19. јуна
На предатим листама за Скупштину приметне вишечлане коалиције, а најчешћи разлог за удруживање жеља да се пређе цензус од три одсто
На предатим листама за Скупштину приметне вишечлане коалиције, а најчешћи разлог за удруживање жеља да се пређе цензус од три одсто.


РИК ПРОГЛАСИЛА 17. ЛИСТУ: НА ЛИСТИЋУ И "1 ОД 5 МИЛИОНА"

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија прогласила је синоћ изборну листу "Један од пет милиона", која ће на бирачком листићу бити под бројем 17. Овај покрет враћен је пре три дана, јер му је недостајало око 700 потписа грађана, па је после уклањања неправилности ушао у изборну трку.

"Коалицији за мир" и листи "Левијатан" дат је рок од 48 сати да доставе 612, односно 3.085 недостајућих потписа грађана и тако исправе недостатке.

РИК је на "поправни" вратио и листу "Нек маске падну", коју чине Нова странка и Зелена странка, јер им недостаје 119 исправних потписа, Руску странку, којој фали 435 "парафа", као и "Социјализам једини излаз - НКПЈ - СКОЈ", у чијој је документацији утврђено више недостатака, од имена па до потписа грађана који су их подржали. Њима је дат рок од 48 сати да исправе грешке. Укупно је проглашено 17 изборних листа које "јуришају" за нови скупштински сазив Под бројем један су напредњаци, следи СПС и ЈС, па радикали, те Савез војвођанских Мађара. Пета проглашена листа је СПАС, шеста ПОКС, а седма Уједињене демократе Србије. Затим следи коалиција СПП и ДПМ, па "Метла 2020", "Здраво да победи", СДА, "Заветници", Народни блок Веље Илића, ПСГ, "Суверенисти" и Албанска демократска алтернатива, који су на позицији 16.            С. С. Р.

КОНАЧАН БРОЈ БИРАЧА 19. ЈУНА

ЈЕДИНСТВЕНИ бирачки списак за опште изборе 21. јуна, закључен је у петак у поноћ, а Републичка изборна комисија ће број бирача објавити у "Службеном гласнику", потврдио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Објаснио је да ће министарство до 17. јуна ажурирати све промене до којих евентуално дође увидом у бирачки списак који сваки грађанин може да оствари у општинској управи или на сајту министарства. Они који стекну право гласа до 21. јуна по аутоматизму ће бити уписани у јединствени бирачки списак у сарадњи са МУП. Ружић је нагласио да бирачки списак никад није био ажурнији, а да ће 19. јуна Републичка изборна комисија практично објавити коначан број уписаних грађана са правом гласа.


РАСКОЛ У ССП У БЕОГРАДСКОЈ ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Општински одбор Странке слободе и правде (ССП) у београдској општини Стари град јуче је распуштен, а смењен је и Марко Бастаћ, који је и председник општине, са места председника београдске организације странке, саопштило је ССП. Одбор је распуштен јер су поједини чланови, супротно одлукама странке о бојкоту избора на свим нивоима, били укључени у изборне радње које су резултирале предајом листе "Чувамо Стари град - Уједињена опозиција". Како се додаје, Председништво ССП је донело одлуку да смени Бастаћа јер није спречио активности због којих је општински одбор распуштен. На место повереника за Београд постављен је Борко Стефановић, заменик председника ССП.

МУАМЕР ЗУКОРЛИЋ: У ПРОГРАМУ БОРБА ПРОТИВ КРИМИНАЛА

ПРЕДСЕДНИК Странке правде и помирења (СПП) Муамер Зукорлић обишао је грађане Пријепоља и Бродарева, где је представио политички програм за предстојеће локалне и парламентарне изборе.

Зукорлић је нагласио да су циљеви странке слобода, достојанство, подизање и развој овог народа, борба против корупције и криминала, као и то да "коначно наш човек из Санџака не мора да бежи за Немачку да би могао достојанствено живети".

Зукорлић је у Бродареву посетио и Основну школу "Светозар Марковић", где је говорио о значају образовања.

МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ, ПОКРЕТ "МЕТЛА 2020": СПРЕЧИТИ РАСПРОДАЈУ БАНАКА

Члан председништва Покрета "Метла 2020" Милош Јовановић изјавио је да је последњи тренутак да се спречи распродаја српских банака странцима и истакао да се тај покрет залаже да Комерцијална банка остане у државном власништву. Та банка је, каже, остварила профит више од 200 милиона у протекле три године и може представљати инструмент утицаја државе у банкарском сектору.

- Зато тражимо од Народне банке Србије да осујети ту приватизацију - додао је Јовановић.


АКТИВИСТИ УЈЕДИЊЕНЕ ДЕМОКРАТСКЕ СРБИЈЕ: БЕЏЕВИМА ПРОТИВ ФАШИЗМА


АКТИВИСТИ и кандидати за посланике коалиције Уједињена демократска Србија (УДС) јуче су се у јавности појавили са беџевима међународне мреже Антифашистичка акција на реверима.

- Носимо беџеве да бисмо подсетили да је борба против фашизма - непрестана борба. Фашизам диже главу, не само код нас него и у свету, а слободе ће бити онолико колико буде борбе за њу - рекао је координатор УДС Бојан Костреш. Према његовим речима, антифашизам је главни темељ и основни принцип модерне, уједињене и слободне Европе, којој и Србија мора да тежи.