ЗА учешће на парламентарним изборима 21. јуна пријавило се 20 странака или коалиција, а рок за подношење кандидатура истекао је јуче у поноћ. У финишу, последњег дана за предају потписа грађана, у трку за гласове ушло је седам опција - "Доста је било" - суверенисти, Албанска демократска алтернатива, "Нек маске падну", Руска странка, "Социјализам једини излаз",
У трку су ушли и "Левијатан - живим за Србију" и Коалиција за мир - Чедомир Јовановић (ЛДП) које су листу предали у два минута пред поноћ.

Колико ће тачно "понуда" бити на листићу пред бирачима знаће се до 10. јуна у поноћ када је крајњи рок за проглашење збирне изборне листе. До синоћ око поноћи потврђено је 16 странака и коалиција чије је учешће сигурно, а кандидатуре осталих се проверавају.

Први су потписе поднели напредњаци, чија се листа са коалиционим партнерима зове "Александар Вучић - За нашу децу". Другу позицију заузимају традиционални партнери СПС и ЈС, који пред бираче иду под називом "Ивица Дачић Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија Драган Марковић Палма". Трећи су радикали Војислава Шешеља, а четврти Мађари - СВМ. Број пет на листићу имаће СПАС Александра Шапића, а шест ПОКС Жике Гојковића. Седме су Уједињене демократе, а осми су потписе предали Странка правде и помирења и Демократска партија Македонаца. Покрет "Метла" је девета опција, "Здраво да победи" десета, на 11. месту је САД, 12. су Заветници, 13. Народни блок, а Покрет слободних грађана 14.

РИК је синоћ потврдио и листу "Доста је било" - Суверенисти, као 15. по реду, као и Албанске демократске алтернативе који ће бити 16. на листићу.

Део опозиције окупљен око Савеза за Србију одлучио је да бојкотује изборе. То се није одразило на број учесника у процесу који ће, како ствари стоје, бити попут оних у претходним циклусима. Пре четири године у трку је ушло 20 опција, док се 2014. за посланичка места надметало 19 "играча".

Цензус за улазак у парламент је три одсто, што је, у зависности од излазности, од 100.000 до 120.000 гласова.

БОЈКОТ ЈЕ ЛОШ

ШЕф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је јуче да Брисел сматра да бојкот избора никако није добра идеја и позвао је све грађане да 21. јуна изађу на гласање. Он је навео да су дешавања за време кампање важна, али да је важно и шта ће бити после избора. Како је рекао, избори у свакој демократској земљи су значајан тест демократије.