Заједнички лакше преко цензуса: Више од 40 покрета и странака јури мандат

С. С. Р.

среда, 03. 06. 2020. у 09:45

Заједнички лакше преко цензуса: Више од 40 покрета и странака јури мандат

Савез УДС чини чак 11 странака

На предатим листама за Скупштину приметне вишечлане коалиције. Чоловић: Највећи разлог за удруживање жеља да се пређе цензус од три одсто

НА 12 листа које су до сада поднеле кандидатуру за учествовање на парламентарним изборима налази се тридесетак партија и више од десет покрета. Нема сумње да је овај "воз" различитих политичких опција састављен углавном да би се лакше прескочио изборни праг, који је снижен на три одсто.

Највећа коалиција је на листи "Уједињене демократе Србије", која на изборе излази са чак 11 играча. Око Српске напредне странке окупило се девет партија, мада њима цензус не представља препреку, али су се одлучили да не мењају тим који им је донео убедљиву победу на претходном одмеравању снага. Уз традиционални тим социјалиста и Јединствене Србије, ту су сада и Зелени.

Окосницу "Метле 2020" чини Демократска странка Србије уз још неколико покрета. Странка правде и помирења Муамера Зукорлића удружила се са партијом Македонаца, док ће ПОКС у изборну трку заједно са Монархистичким фронтом. И СПАС-у Александра Шапића се на листи придружило неколико огранизација. Као соло играчи на изборе традиционално иду радикали, СВМ и СДА.

Према речима Ива Чоловића из ЦеСИД-а, добар део коалиција је настао због жеље да се пређе цензус од три одсто:

- Колико год да се нама чини да је то мало, у питању је од 100.000 до 120.000 гласова, у зависности од тога колико људи изађе на изборе. Са друге стране, велике партије којима није потребно удруживање то, ипак, чине због жеље да се гласови блиски њима не расипају, да добију већи број мандата, али и да не дозволе мањима да оду у неку другу опцију.

Према Чоловићевим речима, учествовање мањих странака у парламенту је са једне стране добро јер се њихов глас некада не чује у медијима, али са друге стране, врло често имамо министре или друге функционере из редова тих политичких лилипутанаца, а питање је имају ли за то реално упориште у јавности.

- Имате партије које никада нису изашле самостално на изборе, него су од оснивања у коалицијама. Зато смо, током разговора о изборним условима, предлагали да се установи степенасти цензус. За оне који излазе сами три одсто, за коалиције са два члана пет процената, са три - седам одсто - каже Чоловић и додаје да о томе треба размишљати између два изборна циклуса и да би ово решење било више фер него постојеће.

Иначе, од избора 21. јуна почиње да важи правило да је за улазак у закодавни дом довољно три одсто, уместо пет колико је било потребно за претходна гласања. За мањине важи правило природног прага, па су њима места у Скупштини Србије практично загарантована.

СТАМАТОВИЋ ОСТАЈЕ НА ЛИСТИЋУ

УПРАВНИ суд одбио је жалбу на подношење листе "Милан Стаматовић - Здраво да победи - Драган Јовановић - Боља Србија - Здрава Србија", уз образложење да потписници листе ни у једном тренутку нису били у заблуди коме дају параф. Подносилац жалбе предочио је суду да у коалиционом споразуму нису навели да су се удружили за наступ на изборима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације