РЕГУЛАТОРНО тело за електронске медије требало би до краја следеће недеље да разматра да ли је у споту СНС прекршен Правилник о заштити малолетника. Ако се утврди да јесте, политичка "реклама" ће бити повучена, а мало је вероватно да ће последице сносити телевизије које су је емитовале.

Појављивање девојчице у споту у којем јој лидер напредњака Александар Вучић обећава изградњу нових путева, школа и вртића покренуло је иначе успавани Савет РЕМ, али и расветлило двоструке аршине појединих опозиционих првака који ламентирају над "злоупотребом малолетника", иако се нису либили да малишане користе у својим ранијим предизборним филмовима.

Сам Вучић појаснио је да СНС има декларацију о сагласности родитеља за појављивање девојчице у споту и да ће поштовати одлуку РЕМ каква год да буде.

- Ако забране, ми ћемо прихватити одлуку надлежних државних органа, али биће ми то веома чудно. Јер, ја ћу да вам излистам 50 спотова и Тадића и Ђиласа са децом.

ВЕТО УВОЂЕН 2018. ЈЕДАН предизборни спот СНС већ је био забрањен 2018. године. Подсетимо, тада је Регулаторно тело за елекронске медије наложило повлачење "рекламе" листе "Александар Вучић - зато што волимо Београд" јер се у њему појављују ликови Драгана Ђиласа и Александра Шапића са подругљивом конотацијом.

Огласила се и Странка слободе и правде ставом да је "промовисање деце у политичке сврхе грубо кршење законских одредаба". То је сасвим легитимно гледиште, да њихов лидер Драган Ђилас није чинио то исто 2014. током избора за Скупштину града Београда, када се у споту појављивао са децом у обдаништима и на игралиштима.

Сличан рецепт применио је и Борис Тадић 2012, као први човек ДС, кад се појавио на предизборном плакату са дечаком којем додаје лопту, а претходно је са истим малишаном снимио и политички спот.

На појављивање девојчице током промоције изборне листе СНС оштро се обрушила и чланица Савета РЕМ Јудита Поповић:

- Неприхватљиво је да се деца користе као објекти у нечијим политичким порукама и промовисању. У овом случају нема индивидуализације, већ се појам детета користи као средство како би се допрло до њихових родитеља.

Ипак, и сама Поповићева, као чланица ЛДП, била је у кампањи ове странке током које су малолетници извођени на бину током митинга Чедомира Јовановића.

Како год, ова сага ће вероватно добити епилог до краја недеље. Чланица Савета РЕМ Вишња Аранђеловић каже да су поједини чланови овог тела захтевали да материјал за седницу добијају три дана раније, што их - успорава.