НА стартној линији за парламентарне изборе, заказане за 21. јун, тренутно се налази 11 странака и коалиција. Политички играчи који планирају да буду на гласачком листићу имају још 11 дана да Републичкој изборној комисији поднесу списак кандидата.

Потписе 10.000 грађана, колико је потребно за кандидатуру, тренутно прикупљају Нова странка и Зелена странка, Доста је било, Покрет слободних грађана, као и Заветници, који раде дупли посао, јер им је првобитна листа оборена због непоштовања закона. Према ранијим најавама, у изборну трку ће и представници Албанаца, али и покрет окупљен око Нове Србије Велимира Илића.

Готово је извесно да ће на листићу бити више од 15 понуђених опција, а за 250 места у законодавном дому највероватније ће се борити више од 3.000 кандидата.

Први у ред је стала коалиција око Српске напредне странке - Александар Вучић - За нашу децу, а затим тим социјалиста и Јединствене Србије - Ивица Дачић и Драган Марковић Палма, па Војислав Шешељ - Српска радикална странка. На четвртом месту је Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор, следи Александар Шапић - Победа за Србију, па За Краљевину Србију - Жика Гојковић. У игри су и Уједињене демократе Србије, чији тим чини чак 11 чланова. Кандидатуру су предали Странка правде и помирења и Демократска партија Македонаца - Муамер Зукорлић - Само право, Метла 2020, Здраво да победи Милан Стаматовић - Драган Јовановић, као и СДА Сулејмана Угљанина која је у понедељак предала кандидатуру.

Рок за предају изборних листа истиче 5. јуна у поноћ, после чега ће РИК објавити како ће збирно изгледати гласачки листић. До сада су партије које су се пријавиле за трку за нова посланичка места прикупиле више од 170.000 потписа грађана.