Изборна хроника: Нотари настављају оверу потписа, монархисти предали листу, радикали и Јутка иду одвојено

петак, 13. 03. 2020. у 21:20

Изборна хроника: Нотари настављају оверу потписа, монархисти предали листу, радикали и Јутка иду одвојено
Већина странака и коалиција је редуковала предизборне активности због опасности од вируса корона, али политички рад и припреме за парламентарне и локалне изборе нису замрли

ЈАВНИ БЕЛЕЖНИЦИ НАСТАВЉАЈУ ПОСАО ОКО ПАРАФА, УЗ ПРИМЕНУ МЕРА ПРОТИВ ВИРУСА

ЗА ОВЕРУ ПОТПИСА БИРАЧА ДОСАД НАПЛАЋЕНА 27,3 МИЛИОНА

ОД расписивања избора јавни бележници оверили су 547.376 потписа бирача за подршку листама и на тај посао утрошили су 21.503 раднa сатa. Како је износ накнаде за оверу 50 динара са ПДВ, јавни бележници наплатили су досад 27.368.800 динара, од чега је 5.473.760 ПДВ. Просечан приход по канцеларији остварен досадашњом овером потписа бирача износи 110.000 динара без ПДВ - наводе у Јавнобележничкој комори Србије.

Како се наводи у саопштењу, јавни бележници наставиће да обављају оверу потписа, али уз организационе измене које налажу мере и препоруке надлежних органа донете због епидемиолошке ситуације у земљи.

Министарство правде и Министарство државне управе и локалне самоуправе наложило је свим градским и општинским управама у Србији да за привремене јавнобележничке шалтере у својим објектима обезбеде најмање једну просторију која испуњава адекватне услове. Просторије морају да буду довољно простране да присутни могу да држе међусобно растојање од најмање једног метра, а у њих ће улазити по двоје бирача.(В. Н.)

* * * * * * * * *

САВЕЗ "ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ" ПРЕДАО СПИСАК КАНДИДАТА

ПРВИ НА ЛИСТИ КОМАНДАНТ СА КОШАРА

КОАЛИЦИЈА "За Краљевину Србију", коју чине Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт ЊКВ Владимира Карађорђевића и Српски монархистички покрет, предала је јуче Републичкој изборној комисији своју изборну листу од 250 кандидата за посланике, са 11.206 оверених потписа грађана.

Како је саопштио ПОКС, председник те странке и носилац листе Жика Гојковић изјавио је да ту листу чине искључиво странке које се залажу за обнову Краљевине Србије:

- Ми смо другачији од осталих и по томе што смо једини на чело листе ставили нестраначку личност, а не лидера странке. То је командант карауле Кошаре из 1999. године, који је свој патриотизам и храброст показао на делу, а не речима.

Љубинко Ђурковић, први на листи кандидата за посланике, командант карауле Кошаре 1999. за време НАТО агресије, истакао је да ниједну битку није изгубио, па неће ни ову за обнову Краљевине Србије.* * * * * * * * *

ПОСЛЕ ОДБИЈАЊА ЛИСТЕ ЗА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ У ШАПЦУ

СНС ЧЕКА ОДЛУКУ УПРАВНОГ СУДА

Шабачки СНС упутио је жалбу Управном суду Србије због тога што је Градска изборна комисија донела одлуку о одбијању њихове листе кандидата за одборнике на локалним изборима. Због ометања изборних радњи, Основном јавном тужилаштву у Шапцу поднете су и кривичне пријаве против председника ГИК Будимира Павловића, члана ГИК Валентине Ловрин Јевтић и секретара Златка Ранковића.

Како напредњаци наводе, у међувремену је Павловић лично спречио грађане да уђу у просторије Градске управе како би предали захтеве за увид у документацију листе ЗзС Небојше Зеленовића. На овај потез Павловић се, како кажу, одлучио само зато да би омогућио да истекну рокови, како би листа актуелног шабачког градоначелника била проглашена неометано и без приговора. (А. Д.)* * * * * * * * *

НИКОЛИЋ: ВРЕМЕ ЗА ДРУГИ ЗАДАТАК

ГРАДОНАЧЕЛНИК Крагујевца Радомир Николић, који није на листи СНС за локалне изборе, изјавио је да је свој страначки задатак завршио, да је град "ставио на ноге" и оценио да је време да се дохвати неког другог задатка. Говорећи на ТВ Крагујевац, Николић је као нетачне одбацио тврдње медија да ће добити неку другу позицију. Навео је да за себе никада ништа није тражио и да би пре трпео гладан него да то учини.

- За град сам тражио све и много више него што би било ко у Србији тражио. Много тога сам добио за град. За себе никада нисам тражио ништа и не тражим ништа - рекао је градоначелник.

Потврдио је да има договора и сарадње с врхом СНС и да председник странке Александар Вучић има планове за њега, као и да су разговарали о томе, и додао: "У неком наредном периоду причаћемо јавно."

* * * * * * * * *

РАДИКАЛИ И ЈУТКА ОДВОЈЕНО

ИАКО су га месецима подржавали на суђењима у Основном суду у Крушевцу, СРС и Милутин Јеличић Јутка дефинитивно неће наступити заједно на изборима. До сада су у Брусу предате четири листе, а бивши председник Општине Брус, окривљен за полно узнемиравање и недозвољене полне радње, носилац је листе ГГ "За модеран Брус", која ће на изборним листићима бити на броју 3.

У Окружном одбору СРС, чији је члан Јутка постао пре неколико месеци, наводе да је био постигнут договор да он буде на челу листе, али да није могао да се прилагоди страначкој дисциплини.

- Јеличић је почео да диктира странци ко ће све бити на листи, а како му због јаке унутарстраначке дисциплине то није дозвољено, одлучио је да сам изађе на изборе са групом грађана - износи Дејан Маринковић, нови председник Окружног одбора.С. Б.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације