За трку се спрема 15 листа: Политичке странке и коалиције имају рок до 10. априла да се пријаве за учешће на изборима

В. М. - С.С.Р.

понедељак, 09. 03. 2020. у 08:15

За трку се спрема 15 листа: Политичке странке и коалиције имају рок до 10. априла да се пријаве за учешће на изборима

Српска напредна странка сакупила више од 50.000 потписа

Неопходно бар 10.000 потписа, могу да се овере у 198 јавнобележничких канцеларија

МЕСТО на стартној линији за априлске парламентарне изборе досад су заузели напредњаци и социјалисти, док је још 13 листа најавило учешће. Они имају рок до 10. априла у поноћ да овере коалиционе споразуме, сакупе потписе бирача и предају изборне листе Републичкој изборној комисији.

За учешће на изборима потребно им је најмање 10.000 потписа, које ће моћи да овере у 198 јавнобележничких канцеларија са око 540 запослених. На листама мора бити најмање трећина од укупног броја посланика, односно 84 кандидата, а највише 250. Према изменама закона усвојеним у самом финишу мандата актуелног парламента, сваки четврти кандидат мора бити жена.

Државу ће изборна кампања коштати око 900 милиона динара који ће бити подељени учесницима избора, док је у буџету намењеном Народној скупштини издвојено још 1,2 милијарде динара за трошкове организације избора.

Грађанима ће у понуди на листићу бити и СРС, покрет "Метла", СПАС, ЛДП, ЛСВ, "Србија 21" и Војвођански покрет, СВМ, ПОКС, као и партије Бошњака и Албанаца, Нова странка... Партијама око опозиционог блока Савеза за Србију и Покрету слободних грађана, у намери да бојкотују гласање, за викенд се придружио и "Доста је било".

Потпредседник СНС Милош Вучевић рекао је јуче током представљања кандидаткиња за посланице покрајинског парламента, да кампању за парламентарне, покрајинске и градске изборе почињу са Петроварадинске тврђаве, која је "симбол опстанка и снаге Новог Сада". Представница Народне странке Дијана Вукомановић позвала је јуче даме да бојкотују изборе, јер "нема фер услова за њихово одржавање".

- Сакупљање потписа за парламентарне и локалне изборе тренутно је главни задатак покрета "Метла". Заједно са људима у општинском одбору на Врачару зваћу присталице како би прикупили што већи број потписа - рекао је Милош Јовановић, председник ДСС који је део покрета "Метла".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Alija hteo sebi da potčini sve narode u BiH: Radovan Karadžić odgovara na pitanja “Novosti”


Републичка изборна комисија требало би у наредном периоду да утврди тачан број бирачких места, али он не би требало да буде значајно различит у односу на председничке изборе од пре три године, када се гласало на 8.253 локације. Не очекују се ни значајније промене у Јединственом бирачком списку, па ће право гласа имати око 6,8 милиона грађана. Да ли су уписани у ЈБС и на ком месту ће гласати грађани могу да провере на сајту РИК, а могу и да затраже да се евентуални пропусти у списку исправе.

Републичка изборна комисија


Бирачи који имају боравиште ван земље могу најкасније до 4. априла да поднесу захтев преко дипломатско-конзуларног представништва Србије да се у бирачки списак упише податак да ће на парламентарним изборима гласати у иностранству.


ИНЦИДЕНТ ПРИЛИКОМ ОВЕРЕ

ДВЕ правнице у јавнобележничкој канцеларији у Новом Саду, које су оверавале потписе бирача за предстојеће изборе, у четвртак увече су вербално нападнуте и добиле претње физичким насиљем - сопштила је Јавнобележничка комора Србије.

Како кажу у комори, нападнуте су зато што су "после 11 сати рада по договору организатора и јавног бележника кренуле кући због премора". Према незваничним информацијама инцидент је изазвао члан СПС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације