Ова амеба ЈЕДЕ ЉУДСКИ МОЗАК: У америчкој држави издато УПОЗОРЕЊЕ

Novosti Online

четвртак, 09. 07. 2020. у 00:05

Ова амеба ЈЕДЕ ЉУДСКИ МОЗАК: У америчкој држави издато УПОЗОРЕЊЕ

Фото: Depositphotos

Случај веома ретке амебе која „једе мозак“ потврђен је на Флориди, саопштили су здравствени званичници у овој америчкој држави
СЛУЧАЈ веома ретке амебе која „једе мозак“ потврђен је на Флориди, саопштили су здравствени званичници у овој америчкој држави.

Министарство здравства Флорид је потврдило да је једна особа у округу Хилсбороуг заражено једноћелијском амебом "Naegleria fowleri" која узрокује инфекцију мозга и која је обично смртоносна.

Амеба се обично налази у топлој свежој води, а у тело улази кроз нос. Министарство није открило где је особа инфицирана, као ни њено здравствено стање, а познато је да се амеба не може пренети са особе на особу.

Случајеви су углавном регистровани у јужним америчким државама, на Флориди су ретки, те је од 1962. године регистровано 37 случајева. С обзиром на озбиљност инфекције, Министарство је издало упозорење становницима округу Хилсбороуг.

Локалном становништву је саветовано да избегава контакт носа и воде из чесме и језера, реке, канале и слично где је инфекција могућа, посебно током топлијих летњих месеци, јула, аугуста и септембра.

Инфициране особе имају симптоме попут повишене температуре, вртоглавице и повраћања, као и укочења врата и главобоља. Већина умире за мање од седам дана.

Министарство је апеловало на оне који примете симптоме да се што пре јаве лекару јер болест брзо напредује, пише Би-Би-Си, преноси портал Кликс.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације