ТАЈНА КРВАВОГ ЛЕДА у италијанским Алпима: Научници шокирани, ево ко је крив за све (ВИДЕО)

Novosti Online

уторак, 07. 07. 2020. у 00:30

ТАЈНА КРВАВОГ ЛЕДА у италијанским Алпима: Научници шокирани, ево ко је крив за све (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Научници у Италији истражују тајанствени изглед ружичастог леденог леда пронађеног у Алпима
НАУЧНИЦИ у Италији истражују тајанствени изглед ружичастог леденог леда пронађеног у Алпима, а научници кажу да су узрок томе алге које су се појавиле услед климатских промена.

Расправља се о томе одакле потичу алге, али Бијађо ди Мауро из италијанског Националног савета за истраживање каже да ружичасти снег, који је примец́ен на деловима ледењака Пресена, вероватно обојен истом биљком која је пронађена на Гренланду, преноси АФП.

- Алге нису опасне. То је природна појава која се јавља током пролец́а и лета на средњим географским ширинама, али и на половима - рекао је Ди Мауро, који је претходно проучавао алге на ледењаку Мортерахт у Швајцарској.

Биљка, позната као Анцyлонема норденскиоелдии, присутна је у такозваној Мрачној зони Гренланда, где се и лед топи.

Лед обично одбија више од 80 процената сунчевог зрачења и шаље га у атмосферу, али како се појаве алге, оне потамне лед тако да он апсорбује топлоту и брже се топи.Ако се лед брже топи, појављује се више алги, што им даје воду и ваздух и додаје црвене нијансе белом леду на глечеру Пазо гавија, који је на надморској висини од 2.618 метра.

- Све што успе да потамни снег учини да се он брже топи јер убрзава апсорпцију радијације - рекао је Ди Мауро.

- Покушавамо да умањимо утицај других појава, поред људске, на прегревање Земље - рекао је Ди Мауро, напомињуц́и да присуство планинара и жичара може да утицати и на алге.

Туристи на глечеру желе због утицаја климатских промена и кажу да су ове године алге на Алпима последње што нам је требало.

(Спутњик)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације