У Дубаију се гради керамички торањ који ће МОЋИ ДА ДИШЕ

Танјуг

недеља, 05. 07. 2020. у 23:59

У Дубаију се гради керамички торањ који ће МОЋИ ДА ДИШЕ

Фото УН Студио

У Дубаију се гради још један величанствени торањ који ће бити висок "само" 302 метара, али ће моћи да "дише"
У Дубаију се гради још један величанствени торањ који ће бити висок "само" 302 метара, али ће моћи да "дише".


Холандска архитектонска фирма УНСтудио нашла се пред великим изазовом како да истакне нову грађевину у сенци највишег торња на свету Бурџ Калифе високог 828 метара.


Одлучили су да не граде још вишу зграду, него да направе грађевину која ће бити посебна, рекао је архитекта и осивач компаније Бен ван Беркел, пише Си-Ен-Ен.Прочитајте још: Метропола на песку боје злата


"Wasl Tower" биће завршен у аугусту 2021. године, а Ван Беркел је поручио да је овај торањ са "јаким, одрживим концептом" по много чему специфичан, налик уметничкој скулптури.


За градњу ове високе грађевине асиметричног дизајна, који изгледа као уврнута златна нит, биће потрошено 400 милиона долара.


Оно што ће овај објекат издвајати од других јесте керамичка фасада чији су материјали израђени на бази глине. Тиме ће се постићи енергетска ефикасност и удобност боравка у објекту - заштита од веома високе температуре ваздуха у Дубаију. Тиме ће бити смањена и употреба климатизације.


Фото УН Студио
Керамичка фасада ће одбијати сунчеву светлост у ритмичким формама, што ће стварати утисак да зграда дише, пулсира, тврде архитекте.


Сличан ефекат фасада ће остављати и ноћу, јер ће ће је из позадине осветљавати лед светла.


Фото УН Студио

У овој необичној згради биће смештени ланац луксузних хотела "Мандарин Ориентал", пословни простор, приватни апартмани и базени, а предвиђено је и да буде повезана са станицом подземне железнице који се налази код БурџКалифе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације