Ово су средњошколске оцене НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Не можете ни претпоставити из ког предмета је највећи српски ум ИМАО ЈЕДИНИЦУ (ВИДЕО)

Новости онлајн

четвртак, 11. 06. 2020. у 13:46

Ово су средњошколске оцене НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Не можете ни претпоставити из ког предмета је највећи српски ум ИМАО ЈЕДИНИЦУ (ВИДЕО)

Фото: Википедиа/Принтскрин

Тесла се похађао Гимназију Карловац од 1870. до 1873. године

ПОРЕКЛО и живот Николе Тесле већ деценијама уназад интригирају свет и заљубљенике у науку, а то се до данас није променило.

Интересовање за Николу Теслу је толико велико и распрострањено како на Балкану са којег је потекао, тако и у Америци у којој је провео готово цео свој живот.

Занимљивости и новооткривени детаљи из његовог живота појављују се врло често, а оно што заљубљенике у овог невероватног научника посебно интригира јесте Теслино детињство проведено у Смиљану, као и његови школски дани.

Недавно се чак и на Јутјубу појавио видео, у којем је девојка по имену Тоби, врло активна на овој мрежи, на свом каналу под именом “Тубеес” одлучила да са јавношћу подели и оцене великог српског научника.

Ова девојка је заљубљеник у математику, астрономију и физику,а дипломирала је математику и физику на Универзитету на Новом Зеланду. Њене клипове у којима се бави животом и делом великих научника прати више од 400.000 претплатника.

Почетком маја Тоби је објавила видео са оценама Николе Тесле у средњој школи и на факултету. У питању је превод копија оригиналних докумената који се налазе у архиви "ТУ Граз".

Тесла се похађао Гимназију Карловац од 1870. до 1873. године.

У првој години био је одличан ђак са похвалама. Ситуација је слична и у другој години, али је у трећој пао математику у првом полугодишту јер је оцена (недовољан), што је потпуно невероватно с обзиром на чињеницу да му је управо математика кроз читаву каријеру била највернији пратилац.

Међутим, у документу је назначено да је Тесла био болестан два месеца и да је одсуствовао. На матурском испиту био је одличан из математике, географије, историје и немачког.


Тоби није истакла како је дошла до ових занимљивих докумената о нашем великом научнику, али је сигурно да је овај њен видео усрећио велики број заљубљника у лик и дело Николе Тесле, којих је широм света невероватно много.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Vera

11.06.2020. 15:27

Uzalud je Dača kukao EU jer ona na svom portalu i dalje drži da je Tesla hrvatski naučnik iz Smiljana.

veselnik

11.06.2020. 22:35

@Vera - 5:48-5:52 - pogledaj i procitaj u tekstu: "rodjen u Smiljanu", "nacionalnost srpska". U original dokumentu u formularu rubrika "nacionalnost" zaokruzeno "Serbe"!

Zveki

12.06.2020. 07:40

@Vera - Uzalud ona na svm portalu pise da je iz Hrvatske kada lepo pise da je srbin

Petko

12.06.2020. 08:19

@Mani - Memorija im je slaba kada su mu ustase porodicu pobili, i srusilii kucu u Smiljanu. Tada je on bio obican Srbin koga treba u jamu. A sad je dobar.

Posmatrač

12.06.2020. 10:38

Rođen sam u HR kao i moja supruga i deca. Srbin sam i nikako nisam mogaodobiti hrvatske papire radi posla, Veliki Nikola je mrtav, a za njih je samo mrtav Srbin dobar.

Ja pa ja pa sta

12.06.2020. 12:18

EJ Tobi, nisam znao da je engleski bio sluzbeni jezik u Austrougarskoj monarhiji. Predmeti i ocene na engleskom LoL!

Vasilije

13.06.2020. 00:30

Na Niagarinim vodopadoma postoji spomenik, Nikoli Tesli cela figura na postamentu je grb Srbije u reljefu i to u bojama.Pored godine rođenja i smrti, piše da je Srbin rođen u Smiljanu tadašnjoj Austro Ugarskoj.