Зашто су слоновима ВЕЛИКЕ УШИ?

Novosti Online

понедељак, 01. 06. 2020. у 23:20

Зашто су слоновима ВЕЛИКЕ УШИ?

Depositphotos

Прво што неко примети код слона је да има дугачку савијену сурлу и веома велике уши
Слонови живе у Африци, Индији и на Цејлону, као и у неким другим областима Азије. Прво што неко примети код слона је да има дугачку савијену сурлу и веома велике уши. Вероватно су се многи до вас питали зашто слонови имај велике уши?..


Огромне уши, сличне слонићу Дамбу (Дизнијев цртани филм), има само једна врста слонова – афрички слонови. Постоје и индијски (азијски) слонови, али њихове уши уопште нису толико велике.


Међу слоновима, осим величине ушију, постоје и друге разлике. Кожа афричког слона је згужвана и наборана, док је кожа индијског слона глаткија. Афрички слон на крају сурле има два „прста” слична палцу и кажипрсту код човека, и може њима да хвата разне предмете. Индијски слонови имају само један „прст” и зато морају спретније да савију сурлу како би нешто подигли.


Уши афричког слона су огромне и имају облик веома сличан афричком континенту. Уши могу бити дугачке до 2,1 м, а једно уво може бити тешко до 50 кг. Уши индијског слона су мање, али ипак остављају јак утисак. Иако имају веома велике уши, слонови немају нарочито добар слух.


Па чему онда служе те велике уши?


Испоставља се да су оне слоновска верзија расхладног система. Наиме, слонови немају знојне жлезде и зато не могу да се расхладе знојењем кад су дани врели. Уместо тога, они машу ушима. Међутим, уши немају улогу лепеза. У ушима слона налази се мрежа великих крвних судова, који се шире кад је вруће и скупљају се кад захладни.


Кад је велика врућина, слонови лагано машу ушима да би ваздух струјао преко њихових увећаних ушних вена и охладио крв која кроз њих струји. Пошто једно уво може да има дужину до 2,1 м, при проласку кроз мрежу крвних судова на његовој површини може да се охлади много крви. Та расхлађена крв затим се враћа у тело слона и помаже му да се освежи.


Прочитајте још: Слонови се утопили спасавајући младунче (ВИДЕО)


Без обзира на величину ушију, слонови су највећи сисари који живе ван океана. Да нема неких врста китова, били би највеће животиње на планети.


Слонови воле да живе у групама од 25 или више јединки. Они су номади који у потрази за храном (травом, лишћем, воћем и орасима) прелазе стотине километара. Сваких 18 сати слон поједе око 300 кг хране, лист по лист, орах по орах. Сву ту грубу храну слон залије са 75 до 150 литара воде дневно.


(zanimljivostidana.com)

Коментари (2)