Рударска компанија уништила 46.000 старе пећине Абориџина (ВИДЕО)

Тањуг

недеља, 31. 05. 2020. у 22:56

Рударска компанија уништила 46.000 старе пећине Абориџина (ВИДЕО)

Фото ЕПА

Рударска компанија "Рио Тинто" извинила се због тога што је експлозијом уништила 46.000 година старе пећине Абориџина у Западној Аустралији
Рударска компанија "Рио Тинто" извинила се због тога што је експлозијом уништила 46.000 година старе пећине Абориџина у Западној Аустралији, које потичу из последњега леденог доба.

Пећине у клисури Јукан, у регији Пилнара, уништене су пре недељу дана након што је "Рио Тинто" одлучио да прошири свој пројекат рудника гвожђа, договорен са властима, преноси ББЦ.

Традиционални власник тог места је народ Пунту Кунти Курама и Пинкура (ПККП).

"Жао нам је због невоље коју смо изазвали. Одајемо поштовање народу ПККП-а. Наставићемо да сарађујемо са ПККП-ом како бисмо научили нешто из онога што се догодило и ојачали наше партнерство" рекао је извршни директор компаније Крис Солсбери.Он је додао да ће компанија преиспитати планове које има за остала места у подруцју клисуре Јуукан.

На месту експлозије пронађени су многи праисторијски артефакти, чије анализе су показале директну везу, стару 4.000 година, између ПККП-а и становника праисторијских пећина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Miko

01.06.2020. 00:38

Nema sreće bato gde se ovi pojave !! Za njih svetinje ne POSTOJE !! Kapital po cenu uništenja svega,u kanadi isto tako,kad naume da idu dalje ili požari bukte da sve sagori ili bilo koja druga metoda. Posle toga ide čuveno kanadsko SORRY,i teraju dalje.

Раде

01.06.2020. 01:55

Милиметар по милиметар неће их бити и абориџани као да никада нису ни постојали..

Stepa

01.06.2020. 17:40

Da postoji demokratija i jednakost pred zakonina kao sto prpagiraju ova kompanoja bi bila kaznjena milijardama dolara a ne milionima. Da je nekom amerikancu falio nokat oni bi preorali bombama protivnicku stranu. Ali nikog nije briga za tamo neke Aboridzane. Sramota zapadne covilizacije.

Dusan

01.06.2020. 23:24

Nisam znao da smo ovako zabrinuti za Aboridzine i njihovo nasledje!? Mi toliko volimo nasu zemlju da su nam parkovi, sume i reke zatrpani smecem. zamislite kako bi se brinuli za Aboridzine.