Варди се! Џукела опасно апе! Упозорење на торлачком језику у околини Књажевца

Novosti online / В. Ђ.

среда, 27. 05. 2020. у 13:46

Варди се! Џукела опасно апе! Упозорење на торлачком језику у околини Књажевца

Фото В. Ђ.

За ’’писмене’’ у околини Књажевца владају потпуно другачија правила лингвистике. На капији имања Горана Илића Чолте из села Кална стоји натпис чије значење се слути више по слици

КЊАЖЕВАЦ– На капији имања Горана Илића, званог Чолта, из књажевачког села Кална стоји натпис ’’Чувај се, пас уједа’’. Али, ову реченицу, како нам је објаснио домаћин, умеју да ’’прочитају само писмени људи’’.

-Варди се! Џукела опасно апе – прочитао нам је Чолта. – То ти је, бато, торлачки језик, који се користи у овим крајевима и могу да га разумеју само писмени људи. Ви из пасивних крајева сте, како да ти објасним, а да те не увредим, једва функционално писмени.

Како нам је објаснио Чолта, за ’’писмене лепе пише’’.

-Чувај се, пас уједа – прочитао нам је Илић напис на капији. – Сад, што нас већина људи не разуме, то је њихов, а не наш хендикеп...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Nedim

28.05.2020. 07:14

Pre 20godina smo planinarili na Staroj planini i pošli smo u Kalnu da kupimo jagnje.Ušao sam u dvorište i gazda se čudio kako me njegovi snažni šarplaninci nisu dirali jer su opasni.Kupili smo jagnje a psi su popili krv jagnjeta.Kako gazda kaže to im daje snagu.Naravno da je na 1500metara jagnjetina lepo pečena prijala.

Рашо

28.05.2020. 10:09

Прича о торлачком је најблаже речено занимљива. Представља дијалект српског а покојна Бранислава Божиновић је говорила да многе ствари у превођењу упоредби и анализама санскрита и српског је могла да реши само уз помоћ торлачког. Дакле ради се о веома старом дијалекту који је очувао "дах" старих времена!

Торлаци

29.05.2020. 11:56

Куку на тебе Лазо па ди се Торлачки пише сас латиницу!