Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

Магазин Новости/Треће око

петак, 15. 05. 2020. у 18:00

Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

Фото: Screenshoot

Да ли је Едисон ликвидирао правог проналазача филма? Луј Лепранс се укрцао на воз у Дижону, а у Париз никада није стигао да демонстрира свој проналазак, прву филмску камеру у Америци, где је изумитељством „владао“ Томас Едисон.
Томас Едисон је свакако имао значајан утицај на науку и њену примену, али, исто тако, познато је да се служио дискутабилним методама у постизању својих циљева. Рођен је у 1847. у Мајлану (Охајо), као најмлађе од седморо деце Семјуела и Ненси Едисон. Пријавио је више од хиљаду изума, а међу значајније спадају електрична сијалица и фонограф.


Међутим, пре талента за науку показао је свој таленат за трговину, па је већ са 12 година почео да продаје новине и храну на железничкој станици. Новине је сам штампао, а ускоро је један од напуштених вагона унапредио у своју лабораторију. Када је изазвао пожар, „пукао“ му је посао са продајом новина, па се запослио као оператер на телеграфу, а са 19 година се преселио у Лујвил, где је радио у ноћним сменама. У то доба започео је озбиљније експериментисање, па је ускоро направио машину за гласање, која је брзо пребројавала гласове, али – законодавци нису били заинтересовани.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације