У ГРАДИЋУ Костештију у Румунији се налази камење које већ дуго збуњује геологе широм света. Последњих стотинак година локално становништво зна за "трованте" (у преводу - цементни песак), сферне грудве природног цемента од песка који су настале највероватније током сеизмичке активности пре готово шест милиона година.

Куриозитет је што ово камење "расте" када дође у контакт са водом, а и – само се помера, па се, зависно од величине камена, он може проширити у пречнику од неколико милиметара до – неколико десетина центиметара, преносе медији.

Постоји неколико локација у Румунији на којима постоје трованти, али су најразноликији у Костештију. Научници верују да је разлог за ширење у великој мери висок садржај минералних соли у седименту који се налази испод очврснуле "коре".

Фото: Screenshoot

Када се површина стене навлажи, соли упијају воду, што врши притисак на пешчар да се шири, односно – расте.

Због ове необичности основан је природни резерват у Костештију, намењен очувању ових геолошких формација, који привлачи туристе из целог света, и под заштитом је УНЕСКО. Према важећој теорији, трованти представљају дијагенетске текстуре које одражавају палеодинамичке (палеосеизмичке) услове и одговарају специфичним сабијањима пешчаних седимената који садрже локалне растворе (посебно карбонатне) нагомилане у песку, који су током значајних сеизмичких удара и под утицајем снага унутрашње кохезије склони сферним облицима.