РУСКИ научници открили су тајну тунгуске експлозије у Сибиру која се догодила 1908. године. Није било никаквог пада метеорита на Земљу, објаснили су истраживачи у часопису "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society". У питању је био астероид.

Према мишљењу научника, огроман гвоздени астероид величине између 100 и 200 метара прошао је кроз атмосферу Земље на висини од 10 до 15 километара, а брзина кретања износила је око 20 километара у секунди.

Научници сматрају да објект није могао да се састоји од камена или леда, јер њихова слаба чврстоћа, за разлику од гвожђа, доводи до брзог уништавања таквих тела приликом кретања у атмосфери.

Уколико је астероид био од гвожђа, он је могао да сачува структуру и да се врати у свемир.

Тунгуски феномен догодио се 1908. године у близини реке Подкамена Тунгуска изнад шумског подручја у удаљеном делу источног Сибира. Разлог је била појава хипотетичког небеског тела, за које се претпоставља да је била комета.

Улазак објекта у Земљину атмосферу изазвао је експлозију, која, према неким подацима, може да се упореди са експлозијом најмоћније термонуклеарне бомбе.


Експлозија се чула 800 километара од епицентра, а експлозивни талас уништио је шуме на површини од 2.000 квадратних километара.

Фото: Wikipedia


Фото: Wikipedia
(rs.sputniknews.com)