Затвара се ЏИНОВСКА ОЗОНСКА РУПА изнад Арктика: Наука тврди - Нема везе са ВИРУСОМ КОРОНА (ВИДЕО)

Novosti Online

среда, 29. 04. 2020. у 12:44

Затвара се ЏИНОВСКА ОЗОНСКА РУПА изнад Арктика: Наука тврди - Нема везе са ВИРУСОМ КОРОНА (ВИДЕО)

Фото: Depositphotos

Оштећена област била отприлике величине Гренланда

ОГРОМНА РУПА у озонском омотачу, која је претила да постане највећа икада виђена рупа у атмосфери изнад Арктика, затворена је само неколико недеља након формирања почетком априла, саопштили су научници који посматрају тај феномен.

Рупа у главном слоју атмосфере, који штити Земљу од штетног зрачења сунца, уједно је поставила нови рекорд у брзини смањења озона на северној хемисфери. Оштећена област била је отприлике величине Гренланда и простирала се изнад поларног леда.

Крајем прошле недеље Служба за надгледање атмосфере „Коперник“ објавила је да се озон у захваћеном подручју опоравио.

Иако су се раније појављивале мање рупе у озонском омотачу над северном хемисфером, научници су рекли да је то "први пут да можете говорити о правој рупи озона на Арктику“.

Коперник служба је саопштила да су рупу узроковале необичне временске шаре над Арктиком. Посебно хладне температуре и снажни ветрови формирали су "поларни вртлог" стварајући фригидне услове који су довели до огромног оштећења озонског омотача.

- Иако изгледа као да се поларни вртлог још није завршио и да ће тек нестати у наредних неколико дана, вредности озона неће се вратити на веома ниске нивое који су виђени раније у априлу. Рупа у арктичком озону заправо нема никакве везе са корона вирусом већ је последица необично јаког и дуготрајног поларног вртлога - објашњава Коперник служба.

Коментари (12)

MILENA

30.04.2020. 17:18

@Aleksa - Ako neko petlja sa zaraznim bolestima, budite sigurni da to nije za dobit ćovječansta i zaštitu životne sredine.

рашинац св

29.04.2020. 13:18

затворила се купола,после великог потопа!наступа ново (старо)доба,лето са температурама не већим од 30степени целзијуса,зиме неће бити или ће благе бити,наравно ако се не умеша зло без репа.

alien

29.04.2020. 13:22

Od čega god da je, odlična je vest. Inače nisam eko-fanatik, ali svakako smatram da čovečanstvo treba da se dovede u red i da se malo obzirnije ophodi prema planeti. Inače će ova da nam odgovori sa mnogo gorim stvarima nego što je ova Korona ili vulkani.

Kad bi bilo

29.04.2020. 14:31

samo da je ljudska uobraženost manja pa da se zahvalimo Životnoj sili što nas drži! I majci zemlji što nam daje hranu i vodu. Zahvalni da smo za vazduh koji dišemo...

Serafim

30.04.2020. 04:16

Ko, uopšte, povezuje ozonski omotač i korona virus? Jesmo li toliko primitivni u 21. veku?

Виц дана

30.04.2020. 06:36

Немогуће. И Архимедов закон, и Косовски бој - све има везе са вирусом фалеКовид.

Žare

01.05.2020. 09:25

Kada će sada da se počne sa eksploatacijom Arktika i plovnih puteva Svojevremeno je Hilari Klinton objavila trku u novom biznisu jer su napokon uspjeli da se led munjevito topi promjenom klime na zemlji Neko ili nešto pokvari zasad planove Velikim Silama