Потпуно НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Научници уочили ПАРАЛЕЛНИ СВЕМИР који се враћа уназад кроз време

Novosti Online

уторак, 21. 04. 2020. у 23:45

Потпуно НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Научници уочили ПАРАЛЕЛНИ СВЕМИР који се враћа уназад кроз време

Фото: Depositphotos

Најновија анализа чудноватих честица искључила је сва могућа објашњења њихове појаве стандардним моделом

НАУЧНИЦИ су недавно дошли до открића које би могло да уздрма данашње схватање закона физике. Наиме, у хладним подручјима Антарктика у неколико наврата су регистровали изузетно чудне честице чија је нарав за сада необјашњива.

Најновија анализа тих чудноватих честица искључила је сва могућа објашњења њихове појаве стандардним моделом. Стандардни модел је теорија у физици елементарних честица која успешно описује три од четири фундаменталне интеракције између елементарних честица од којих се састоји сва позната материја: електромагнетизам и јаку и слабу нуклеарну интеракцију

Према досадашњим сазнањима, новооткривене честице могу се објаснити једино ван принципа стандардног модела, што би значило да ће за њихово тумачење можда бити потребна нека сасвим нова физика.

Неки сматрају да се ради о доказу суперсиметрије

У научној заједници појавиле су се нове теорије о томе шта би могле бити загонетне честице ако заиста доводе у питање стандардни модел, пише хрватски портал „Индекс“.

Астрофизичар Дерек Фокс сматра да би се могло радити о стау неутронима, односно тежем облику тау неутрона. Такав сценарио одговарао би суперсиметрији - теорији да све елементарне честице имају своје много масивније суперсиметричне партнере.

Проблем је у томе што други експерименти осмишљени за откривање суперсиметричних честица, попут Великог хадронског сударивача у ЦЕРН-у, у близини Женеве, нису успели да уоче такве честице.

Важна ЦПТ симетрија

За научну дисциплину која проучава раздобље непосредно након Великог праска, важан је појам симетрије, идеја да физички закони остају упркос неком захвату (трансформацији) на физикалном систему. Такве се трансформације називају симетричним трансформацијама. На пример, резултати експеримента не би смели да зависе од позиције лабораторије или од тренутка у историји у којем се изводе.

Ове симетрије означавамо кратицама. Ц је кратица за промену која замењује честицу античестицом, а да притом не утиче на њено понашање. П означава симетрију трансформације паритета, при чему се физика у једном сценарију не разликује од оне у слици у огледалу. Т представља симетрију преокрета времена, што значи да поступак одигран уназад у времену не крши никакве физичке законе.

Познато је само неколико процеса у којима су укључене стандардне честице који крше Ц, П или Т симетрију. Међутим, у свим тим случајевима као компензација крше се и остале две симетрије, тако да се, гледајући у целини, симетрија ЦПТ никада не нарушава, пише „Њу сајентис“.

Године 2018. Нил Турок и његови сарадници Латам Бојл и Киран Фин покушавали су да открију како би изгледала ЦПТ симетрија у најранијим тренуцима нашег свемира. Њихове рачунице дошле су до тога да је у Великом праску постојао строго ограничен број и врста честица. Међу њима се нашла хипотетска честица десног неутрона која је била кандидат за тамну материју.

Кандидата за тамну материју има доста. Међутим, овај десни неутрон имао је масу од 500 милиона милијарди електронволта, односно, што Турок у то време није знао, исту масу као честице које је забележио балон АНИТА.

Паралелни свемири

Ако је ова претпоставка тачна и ако се у првим тренуцима стварања свемира одржала ЦПТ симетрија, онда је наш свемир садржавао једнаке количине материје и антиматерије. Ове две ствари се међусобно не подносе и када би се среле, одмах би се уништиле, остављајући за собом само енергију.

С обзиром на то да у данашњем свемиру има много више материје него антиматерије, многи космолози сматрају да симетрија ЦПТ није била у потпуности одржана на почетку стварања свемира.

Зато су се Турок и његове колеге запитали: како то да уопште постоји наш свемир?

Одговор, изгледа, опет лежи у ЦПТ симетрији. Тако Турок претпоставља да су се, ако се жели очувати ЦПТ симетрија, током Великог праска створила два паралелна свемира, с тим да је већина материје завршила у нашем свемиру, а већина антиматерије у другом, паралелном свемиру.

У том другом свемиру све би требало да иде у супротном смеру, а звезде или планете биле би сачињене од антиматерије, а не од материје. Што је још зачуђујуће, овај би се свемир с временом враћао уназад према Великом праску, а не ширио од њега као наш свемир.

Потребне су додатне потврде

Идеја о оваквом паралелном свемиру радикалан је одмак од тренутне космологије, али Турок верује да ће он и колеге успети да разреше све потешкоће без увођења још једне нове честице.

Ако је АНИТА заиста ухватила десни неутрон који предвиђа теорија антисвемира, онда би требало да га открију и друге неутронске опсерваторије. Опсерваторија „Ајс кјуб неутрино“ није наишла на такве честице.

С друге стране, теоријски физичар Луис Анчордоки сматра да се високоенергетски тау неутрон може заменити с муон неутроном ниже енергије, који је „Ајс кјуб неутрино“ већ уочио. То би значило да су и АНИТА и „Ајс кјуб неутрино“ можда открили доказе о постојању паралелног свемира.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

diplinž

22.04.2020. 08:23

kakvi su ovo sektaši, majko mila! sve same naučne činjenice, a sve zasnovano na pretpostavkama... volio bih da me neko uvjeri da se ne razlikuju od onih naučnika od prije galileja, a koji su jednako bili uvjereni u svoje pretpostavke. takođe, čvrstvo vjerujem da će za 500 godina, neki novi klinci da se smiju ovim našim, a za sebe će da vjeruju da sve znaju... još će na kraju neko dokazati da se svijet nalazi na leđima džinovske kornjače (prema Prečetu, zove se ATuin, ali je nepoznatog pola)...

Cedatnik

22.04.2020. 13:37

@diplinž - E isto je tako i za religiju... Sve same pretpostavke... Pa ljudi i dalje veruju... Licno mnogo mi vise znaci nauka nego religija...

Stanoje

22.04.2020. 14:17

@diplinž - Zar nas ljudska znatizelja nije dovela do ovog tehnoloskog stadijuma gde smo sada? Koliko je daleka i nemoguca ideja bila pre 500 godina o mogucem slanju coveka u svemir? Sve sto je u vezi nauke, ne prigovaraj, ostavi ih da se igraju. Placeni su, primaju pare bas kao sto baba sera prima svoju platu. I jedni i drugi primaju pare za njihov posao.

Ivan

23.04.2020. 10:22

@diplinž - Ma nemoj. Kad nauka veruje da je tako onda je to ozbiljno a kad religija kaže nešto onda su to priče za laku noć.Sramota je biti naučnik i bezbožnik.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

22.04.2020. 08:52

Ovo je preozbiljna tema tako da vaseg prosjecnog citatelja moze zaboljeti glava ili poremetiti dnevni ritam. Preteska tema.

PowerLord99

22.04.2020. 13:51

Prvo, pohvala redakciji za naučne teme. Ovo je svakako bolje od vestitipa "pevačica ta i ta pokazala d... - GORI INTERNET " i slično :)Ovako narod možda nešto i nauči. E sad, da li je to sve tačno, pokazaćevreme. Ne budite nestrpljivi. I ovako već imamo dosta problema saravnozemljašima :)Nastavak u narednoj poruci ...