ЛИОН - Остаци канапа стари око 40.000 година пронађени су на југу Француске, што сведочи о "неочекиваним спознајним способностима" Неандерталца, саопштио је француски Национални центар за научно истраживање (ЦНРС).

Међународни тим стручњака открио је те остатке на комадићу кремена на праисторијској локацији Абри ди Мара у департману Ардеш на југу Француске.

"Микроскопском анализом утврђено је да су остаци канапа уврнути, што је доказ да је то учињено људском активношћу. Проучавање фотографија откривена су три уплетена влакна у један канап. Додатном анализом је утврђено да је канап направљен од целулозе, вероватно од четинара", навео је ЦНРС.

Стручњаци оцењују да је Неандерталцу било потребно добро разумевање математике неопходно за уплитање влакана, као и добро знање о расту дрвећа. Додали су да тај канап представља најстарији доказ о текстилној технологији.

Експерти наводе да тај канап доказује, супротно устаљеном ставу, да Неандерталац није био мање технолошки напредан од садашњег човека - Хомо сапиенса.