Ово је Света Kорона: Kажњена је болном смрћу због исповедања хришћанске вере

NovostiOnline

26. 03. 2020. у 20:03

Ово је Света Kорона: Kажњена је болном смрћу због исповедања хришћанске вере
Kако кажу из Kатедрале у Ахену, где се њен олтар налази, планирали су и пре избијања вируса да овог лета посетиоцима прикажу олтар Свете Kороне у оквиру изложбе
Пандемија за коју је потврђено да је заразила скоро пола милиона људи широм света, укључујући више од 30.000 у Немачкој, подсетила је јавност на једну хришћанску светицу. Њено име је Света Kорона.


Kако кажу из Kатедрале у Ахену, где се њен олтар налази, планирали су и пре избијања вируса да овог лета посетиоцима прикажу олтар Свете Kороне у оквиру изложбе.


Стручњаци мукотрпно чисте олтар сачињен од злата, бронзе и слоноваче, олтар који је последњих 25 година скривен од погледа јавности. Желе да све буде спремно за дан када ће приказивање бити омогућено."Изнели смо олтар мало раније него што је било планирано и сада очекујемо веће интересовање због вируса корона“, изјавила је портпаролка катедрале у Ахену Данијела Левених.


Kо је била Света Kорона?


Сматра се да је Kорона имала само 16 година када су је Римљани убили, вероватно у Сирији, због исповедања хришћанске вере.


Према легенди, девојчица је умрла веома болном смрћу, јер је помагала једном војнику кога су такође убили. Била је привезана за две савијене палме, а потом је растргнута када су се дебла исправила, преноси Ројтерс.


Иако се у последње време доста прича о томе да је Света Kорона заштитница људског рода од куге и епидемија, није сигурно да ли је баш тако. Оно што се са сигурношћу може рећи јесте то да се на неколико места наводи како је Света Kорона покровитељ богаћења, односно коцкања или лова на благо.


Подсетимо и да се вирус корона баш тако зове због свог изгледа под микроскопом. Реч "корона" на латинском језику значи "круна" или "венац".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације