"Раздвајам незнам по кућама" - иза овог огласа који је постао хит на друштвеним мрежама, стоји предана професорка Кристина, која, осим часова у једној београдској основној школи, држи и приватне часове.


Оставила је број телефона, али лако ју је наћи и на фејсбуку, под истим именом којим је насловила и оглас.


Каже, на идеју да на овај начин "растерује" незнање (тј. растерује "не знање") дошла је управо листајући неписмене коментаре на фејсбуку. А краљица неписмености је дефинитивно непостојећа реч "незнам".

- То ме је инспирисало да креирам пре свега фејсбук страницу где ћу исправљати криве дрине и успут се рекламирати за часове. Држим часове пар година већ, радим и у школи у исто време, па ми то помаже да будем у току. Будући да предајем ученицима од 5. до 8. разреда тренутно, углавном ми се јављају родитељи деце тог ураста, али и старији, средњошкоци - прича професорка.

Али, није увек тако. Њен шаљиви оглас привукао је и оне који немају деце, а за граматику баш и не маре.


- Питају да ли је професорка слободна или расположена за пиће или слично. Такве наравно одбијам, а и врло лако се утврди ко због чега зове - прича Кристина.


Фото: Фејсбук


Дакле, ћаскање и нешто више од тога, а мање од лекција српског језика, не долази у обзир.


А какво је стање са школарцима, у учионици? Ретко ко ће, после часова код Кристине, изаћи са часа, а да не зна када се "не" пише одвојено, а када спојено.

- Деци је данас потребно много другачије мотивације, ја им доскочим углавном преко онога што их тренутно ван школе занима, а јасно је да старије разреде ОШ занима све осим школе, па рецимо дечацима говорим како девојчице не воле неписмене и просте дечаке и да ће их освојити речима пре свега. Љубав је ствар која мотивише увек, па и за учење досадних граматичких и правописних правила - прича ова наставница.

Кристина на својој странци редовно објављује објаве које се тичу ученика - на пример: мотивационе поруке за почетак полугодишта, одбројавање месеци до мале матуре, подсећања када се завршава распуст, али и неке језичке недоумице или занимљивости.

(telegraf.rs)