У Кини је просечно сваког дана у фебруару отказано око 10.000 домаћих летова због епидемије корона вируса, а како би поновно подстакле домаћу потражњу, кинеске авио-компаније нуде екстремно ниске цене авионских карата, преноси данас портал СееБиз.


Тако се за дестинације удаљене по 1.500 километара оне могу наћи и за по 20 америчких долара, док их лоу-кост компаније нуде и за мање од четири америчка долара.


То је тренутно цена нижа и од уобичајене кафе у "Старбаксу", најпопуларнијем ланцу за испијање кафе у Кини, где тај напитак кошта четири и по америчка долара.


Током фебруара отказано је две трећине планираних летова, а кинески аналитичари напомињу да компаније у овом тренутку само желе да стабилизују домаћу потражњу и врате поверење путника.


Аналитичарка Банк оф Цоммуницатион Интернатионала Луy Yоу каже да држава подстиче многе кинеске авио-превознике да одржавају кључне домаће правце.


"Током овогодишњих празника просечни дневни промет за целу Кину је износио 470.000 путника, што је пад од 75 посто у односу на лани", каже аналитичарка.


Водећи хонгконгшки авио-превозник "Цатхаy Пацифиц" је до даљег на неплаћено одсуство пустио својих 25.000 од укупно 33.000 запослених након отказивања 60 одсто летова, те наметнутих рестрикција према иностраним дестинацијама.


Прочитајте још: Због дугачког имена путнику наплаћена скупља авио-карта


То је наставак на оне три седмице неплаћеног одсуства за 27.000 запослених са почетка фебруара, након процене да се туристички сектор у Хонг Конгу не може опоравити у првој половини ове године.