ПОСТОЈЕ неки прозори у природи због којих људи одлуче да отпутују и на други крај света. Ова необична шума је једна од тих природних лепота, али оно што многи туристи не знају јесте колико ово место може да буде опасно.

Шума еукалиптуса у дугиним бојама је нешто што се запамти за цео живот. Шарена дебла и гране могу да се виде у тропским шумама Индонезије, Нове Гвинеје и Филипина. Дугини еукалиптуси могу да достигну чак 75 метара, а осим по интензивној боји, карактеристични су и због освежавајућег мириса који подсећа на мирис бора, нане и меда.

Интензивне нијансе зелене, црвене, наранџасте и љубичасте стварају ремек-дела природе. Боје еукалиптуса и различите шаре су попут отиска прста, не постоје два једнака. Иако су леп украс, еукалиптус није биљка која се препоручује у близини кућа, због корења које се плитко шири тлом и лако може да наштети цевима, око којих се понекад и обмота.

Лишће им је отровно, а дрвеће лако гори због етеричних уља која отпуштају. Једна од занимљивих карактеристика еукалиптуса јесте и та што одбацује старе гране и кору, па је опасно задржавати се под његовом крошњом. Због бројних смртних случајева шумских радника у Аустралији постоји изрека да шуме еукалиптуса "стварају удовице", пише Пун куфер.