Анализа пословног магазина CEOWORLD, рангирала је 132 светске земље по томе које су најскупље, а које најприступачније за живот. Швајцарска и Норвешка дефинитивно воде када је реч о високим ценама производа и услуга, а наша земља заузима 98. позицију.

Истраживање је мерило трошкове хране, одеће и обуће, такси и комуналних услуга, интернета, превоза и ресторана. Закључак је да је Швајцарска на првом, Норвешка на другом месту, а потом следе Исланд, Јапан, Данска, Бахами, Луксембург, Израел, Сингапур и Јужна Кореја, пише портал Новац.хр.

Када је реч о Србији, и нашим суседима: на 53. месту је Хрватска, на 90. Црна Гора, а на 96, односно 98. позицији су БиХ и Србији. Хрватска не само да је скупља од ове три државе, већ и од Словачке и Мађарске. Испред је само Словенија, која заузима 47. место.

Са друге стране, три велесиле као што су САД, Кина и Русија, налазе се на 20, 80. и 82. месту.

На 29. позицији, када је реч о високим ценама, налази се Немачка, на 13. месту је Ирска, а на 21. - Аустрија. Сасвим логично, с обзиром на стандард, живот је повољан у земљама попут Пакистана, Индије, Афганистана, Сирије и Туниса.

Када су у питању најомиљеније државе Хрвата, Њемачка је засјела на 29. мјесто најскупљих земља свијета, док Ирска држи 13. мјесто, а Аустрија 21. мјесто.

Живот је пак најповољнији у земљама попут Пакистана, Индије, Афганистана, Сирије и Туниса.

У најскупљој Швајцарској, живот је за 22 одсто скупљи него у Њујорку, при чему су трошкови становања упола мањи. Трошак становања у Великој јабуци највећи је на свету.


Телеграф.рс