Две Францускиње осмислиле су револуционарну веганску замену за јаја, која у лабораторији праве биолози Париске школе за индустријску биологију, преноси Јуроњуз.

Ова јаја ће се наћи на тржишту чим њихова тестирања добију "зелено светло" како би могли да гарантују да су нутритивно одржива.

Прочитајте још: Закопао хамбургер са шејком и помфритом у врт и појео то након 14 месеци (ВИДЕО)

Циљ је да јаја буду спремна за тржиште средином 2020. године.

"Кључни састојци и даље се формирају и ускоро ће бити откривени. Проблем са којим се суочавамо јесте проналазак тачне равнотеже састојака да бисмо направили праву формула", рекле су биолози Филипин Солие и Шерилин Тавазук.

Веганска јаја ће се конзумирати на идентичан начин као и кокошја.

Љуска је још у процесу израде, а у току су консултације са стручњацима о избору најздравије опције.

У односу на кокошја јаја, веганска садрже око 10 одсто мање протеина и масти, мање су калорична и садрже дијетална влакна.

Што се укуса тиче, тешко га је описати јер је јаје суптилног укуса, рецимо да је укус ових јаја сумпорастији од кокошјих.

"Када смо почели са креирањем веганских јаја, најкомпликованије је било направити јаја која ће при кувању реаговати исто као и кокошја", рекле су научнице.

Додале су да се кокошја јаја користе на толико различитих начина и да то отежава процес копирања.

Тим се нада да ће нова јаја бити добра замена за оне који су се одлучили за вегански начин исхране.