Авелина Леспер, ликовна критичарка, која је на изложби у Мексику разбила случајно скулптуру вредну 20.000 долара, рекла је, у покушају да превазиђе непријатност да је "по свој прилици скулптура знала колико јој се не свиђа".


Инцидент се догодио у суботу на уметничком фестивалу Зона Мако у Мексико Ситију, када је Леспер спустила празну конзерву сока поред скулптуре мексичког уметника Габријела Рика, како би изразила презир према његововм делу.

Скулптура, сачињена од стакла и камена, фудбалске лопте и других случајно одабраних предмета, срушила се и разбила у парампарчад.

Рико је познат по скулптурама у којима спаја у "сукобљава" материјале и предмете које су направили људи с онима из природе.

Леспер је, иначе, у саопштењу којим је објаснила инцидент, написала између осталог: "То је било као да је скулптура чула моје коментаре и осетила шта мислим о њој. Разбила се у парампарчад и срушила на под", додајући да су јој тек након тога организатори рекли њену цену.


Прочитајте још: Париска галерија организује необичну изложбу Ван Гога (ВИДЕО)Случајност или не, али галерија у којој се десио инцидент критиковала је њено понашање као непрофесионално.

"То што се Леспер приближила скулптури како би оставила конзерву и фотографисала је желећи да тиме изрази критику без сумње је изазвало уништење тог уметничког дела", наведено је у посту галерије ОМР на Инстаграму.