ИСТРАЖИВАЊАпоказују да музика коју слушамо може директно да утиче на наше расположење, али није нам било неопходноистраживање да бисмо то сазнали. Већ знамо да нас тужне песме чине тужним, док нас веселе песме усрећују. Агресивна музика насможе и наљутити, пише Music News.


Скоро сваки музички жанр има могућност да промени наше расположење па чак и да променинашу перцепцију о тренутној ситуацији или окружењу. Нико то не разуме боље од највећих светских филмских стваратеља.


Они су мајстори у изнуђивању жељеног расположења или осећаја код публике, користећи се правим музичким деоницамау право време; деоницамакоје су одлична допуна визуалним импулсима. Другим речима, добро осмишљени звучни запис може да нам угради жељену атмосферу или расположење одређеног лика или сцене, и да нас наведе на смех, сузе или бес.


Уклањањем музике, мења се утисако сценама


Да бисте се у то уверили, зашто не бисте пустили свој омиљени романтични или хорор филм и премотали на омиљену сцену коју прати одговарајућа музика. Најприје гледајте ту сцену с укљученим звуком, а затим поновно с искљученим звуком и видећете како се атмосфера потпуно губи или барем мења ако сцени одузмете музику.


Музичкижанр који посебно утиче на промену нашег расположења је блуз. Заправо, и сам назив овог музичкогжанра утемељен је на расположењу. Имати блуз стари је временски сленг за тугу или депресију због чега су тужне или депресивне теме заштитни знак једног блуз музичара. Блуз певачи певају о темама као што су несрећа, главобоља, депресија, патња, невоља, туга, одвратност, тама, бриге, омаловажавање, пустош, јад, меланхолија, очај и сламање срца.


То не значи да ће се, ако слушате блуз, ваше расположење тако драстично променити и да ћете одмах постати депресивни и покушати да скочите с моста. Вероватно ћете само запасти у замишљеније расположење, бићете склонији анализирању и филозофији, знатно више него да слушате неку ритмичну полку.


Блуз може да натера слушаоцеда дотакну своје емоције.


Другим речима, блуз не мора нужно слушаоце да натерада се осете снуждено или депресивно, већ их може да их натера да досегну властите емоције. Код људи који већ јесу тужни или помало снуждени, блуз(као и многи други музичкижанрови) може да буде катарзичан или ослобађајући. Но, блузима своје време и место, што значи да није најприкладнија музика за све ситуације или локације.


Јесте ли икада приметили, на пример, како је музика у лифтовима обично узбудљива и како је далеко од тужне или депресивне какву можете да чујете на другим местима? Наравно, идеја је да се путници у лифтусмире и расположење им се подигне, посебно они путници који могу имати страх од лифта или затвореног простора.


Зашто се у лифтовима не пушта death metal?


Такође, ретко ћете пронаћи лифтовеу којима свира блуз, death metal или Леонард Коен јер постоји много више "веселих" музичких праваца који могу да усрећепутнике. Додуше, ако се лифтпоквари и људи остану заробљени у њему, ниједна врста музике, без обзира колико била оптимистична, неће пуно поправити расположење.


Прочитајте још: Србија може да буде суперсила у музици


Слично томе, већину свечаних вечерапрати класична музика јер се ради о жанру који је погодан интелектуалним, формалним или церемонијалним окупљањима и као такава побољшава општерасположење. Додавањем репа, хевиметала или панка вероватнобисмо постигли супротан учинак и то би резултирало падом расположења.


Начин на који музика може да измениили промени наше расположење користи се у разним индустријама, укључујући и online коцкарнице.


За најбољи пример ове тезе не морате да тражите даље од њихових слот аутомата. Слотови су обично бучнији од предшколске установе у време одмора, и за то постоји добар разлог. Њихови звучни учинци и музика дизајнирани су да бомбардујунаша чула у комбинацији са светлосним утицајима и живописном графиком - да би нас привукли и одржали у добром расположењу, тако да стално „хранимо“ строј новцем.


Onlineслотови


Onlineслотови се не разликују. Сваки од њих има јединствену тему, сaвластитом музиком и звучним утицајима како би масирали наша чула и одржали нас срећним и вољним да играмо. Иако нису све звучне теме погодне за све играче, већина је дизајнирана тако да одговара најширој публици. Поред тога, многим фановима слот аутомата не смета музика током игре, а у случају online слотова могуће је смањити јачину звука или га чак и потпуно искључити.