Немачке тајне службе огласе којима траже ИТ раднике, научнике и друге сараднике обајвљују и у јавном превозу, фитнес клубовима и другим сличним местима у нади да ће тако доћи до најјбољих кандидата, пише Дојче веле.

Прочитајте још: Амерички институт искористио лапсус хрватске амбасадорке за рекламу

Метро није само средство јавног превоза већ и место необичних понуда за посао. "У тајности чинити добро” - слоган је којим Савезна установа за заштиту уставног поретка (тајна служба) врбује сараднике, а слично звучи и порука Савезне криминалистицке службе -"Чинити праву ствар".

У потрази за сарадницима у берлинској подземној жељезници могу се видети и огласи Министарства спољих послова.

И оно тражи ИТ стручњаке уз позив “Дипломатија и дигитално - Ваша ИТ каријера у Министарству спољних послова”.

Немачке тајне службе за иностранство имају више од 30 празних радних мјеста, од цега је око половина за компјутерске стручњаке. А савезна полиција би ове године требало да запосли 2.150 људи. Да би се нашло довољно људи за попуњавање свих позицијиа, критеријими су снижени, наводи Дојче веле.

Допуштено је више правописних грешака него раније, а код тестирања телесне спремности избачени су скокови у даљ и склекови, а уведено трчање штафете.

Готово све државне и јавне установе, а не само полиција, траже ИТ стручњаке. И то не само за борбу против сајбер криминала и интернет безбедност него и за друштвене мреже и медије, каже за Дојче веле криминолог на Високој полицијској школи покрајине Бранденбург Томас-Габријел Ридигер.

“Наћи одговарајуце људе за непопуњена радна места је велик изазов и на савезном и на покрајинском нивоу”, каже Ридигер, који недостатак стручњака у ИТ облсти објашњава чињеницом да је немачко друштво прекасно поцело да се прилагодава дигитализацији.