Закони и правила нису свуда иста, они су свуда различити, некада веома чудни - бизарни.


Такви закони и правила неретко могу турсите или оне који их не познају да доведу до неугодности или чак затвора


Зато је много је битно да знате шата смете а шта не смете да радите када се нађете у некој од доле наведеих држава света, јер они имају заиста чудне законе али и правила....


1. Напојнице у Јапану


Можда није обавезно да не оставите напојницу у Јапану, али се у неким случајевима сматра изузетно непристојним. Чак можете видети да на крају рачуна пише да је рачун плаћен у целости, тако да нису потребне никакве напојнице.


2. Дељење рачуна у Француској


Сматра се непристојним када дође до поделе рачуна у Француској. То је због тога што они уопште не воле да разговарају о новцу. Ипак, уколико се налазите у већој групи људи, можете одлучити да поделите рачун између себе.


3.Махање било коме у Грчкој


У Грчкој, показивање длана је више увреда, него поздрав. То је за њих више као да кажете: “Одбацујем те”.


4. Додиривање особе супротног пола у Индији


У Индији се сматра изузетно непристојним уколико додирнете особу супротног пола.


5. Фотографисање без сагласности у УАЕ


Према сајбер законима у овој земљи, ово се сматра злочином. За кршење овог закона могу вас затворити у затвор на 6 месеци и мораћете да платите казну од бреко 136.000 долара. Ово нарочито важи уколико поставите фотографију на друштвене мреже.


6. Прескакање реда у Аустралији


Ово је увек табу тема уколико сте у Аустралији или Енглеској. Ово правило важи када користите јавни превоз, у тржним центрима, пабовима или на било ком другом месту. Увек чекајте свој ред и све ће бити у реду.


7. Шетња бициклистичким стазама у Холандији


Бициклизам је главно превозно средство у Холандији и увек је велика гужва. Дакле, уколико се шетате стазом за бициклисте, велика је вероватноћа да ће вас неко од њих ударити. Зато је најбоље да се држите пешачке стазе и смањите било какве ризике.


8. Прављење “ОК” знака рукама у Турској


Овај потез у Турској је исто што и показивање средњег прста. Исто правило важи и за Немачку и Бразил.


9. Климање и одмахивање главом у Бугарској и Албанији


Обично климање главом горе доле значи одобравање, а одмахивање главом лево – десно значи негодовање. Важно је да знате да у Бугарској и Албанији важи потпуно супротно.


10. Храњење птица у Сингапуру и Венецији


Храњење птица, бацање смећа било где и жвакање жвака, довешће вас до огромних казни у Сингапуру као и у Италији у граду Венецији


11. Забрањено остати без горива


У Немачкој на аутопуту А ако вам понестане горива, могли бисте се суочити с великом новчаном казном. И ни не помишљајте да ходате до бензинске пумпе; добићете још једну казну за то!


12. Илегално је ходати на штиклама


Грци су ту донели закон-правила којем забарањују ходање у штилама на Акропољу 2009. године, због тога штоп нема чврсте подлоге на Партенону. Забрану поставили да би заштитили рушевине старе 2.5000 година од оштећења изазваних оштрим ципелама-штиклама


13. забрањено је ности камуфлажну одећу


Оставите камуфлажну било какву одјећу код куће кад се упутите на Карибе и у острвским државама, укључујући Барбадос, Ст. Винцент, Ст. Луциа, Антигуа, Барбуда и Јамајка. Камуфлажу одећу сме носити само војно особље земље.


14. Забрањен селфи са статуом Буде


Кад са Будом снимате селфие, пазите добро да му не окрећете леђа. Овај знак непоштења кажњава се затвором у Шри Ланки. Такође се сматра непоштеним усмјерити прст према Буди, а понекад постоје и забране фотографисања на појединим местима са статуама Буде


15. Забрањено ношење било каквих маски


Такав закон постоји у Данској...Не само маске, данска влада жели спречити било кога да на било који начин прекрива своја лица тј користи маске у јавним просторима. То укључује маске, кациге, шалове, капе, лажне браде, па чак и бурке. Контроверзна забрана ступила је на снагу августа 2018. године!


16. Илегално је пуштати змаја


У аустралсијском делу државе Вицторија, у Мелбурну, илегално је употребаљвати летећег (дечијег) змаја у јавном простору ако смета другој особи. У ствари, не можете чак ни играти игру на јавном месту ако то нервира неког другог у вашој билизин. Наведени део је ии нацрта о закона о прекршајима из 1966 године


17.Забрањено полуголо ходање


У настојању да улице Барселоне остану слободне од купача у бикинијима и мушкараца без рукава, законодавци у шпанском граду Барселони на Медитерану забранили су свима да буду у топлесу или у купаћим купаћим костимима било где осим плаже или базена. Полугола шетња може вас коштати и до 260 евра казне


Прочитајте још: Пас луталица генијалним триком одушевио људе широм света (ВИДЕО)


18. Забарањено сечење кактуса


Барем у Аризони, јер је то нелегално однсон о забрањено је сећи кактус. Преступници који то учине могу бити осуђени на затворску казну у трајању од 25 година.! Хмм...Ово није забавно никако!


19. Забарањено имати више од 50кг кромпира


То је највећа дозвољена количина кромпира коју може поседовати у Западној Аустралији одједном. Све изнад 50 килограма сматра се илегалним, а регулатори могу подузети строге мере против тог који има више од 50 килограма ?!


20. Поседовање сателитске антене у Малезији


Поседовање сателитске антене помоћу које можете гледати стране канале тј. ТВ програм становнике ове земље може коштати и до 100.000 долара новчане казне и две године затвора!


(zanimljivostidana.com)