Многи се питају чему служе отвори на поклопцу хемијске оловке.

Дизајнери произвођача хемијских оловки БИЦ-а редизајнирали су популарну хемијску оловку Cristal Pen Пен још 1991. године, али то је прошло незапажено у јавности. Ретки су приметили рупу на поклопцу хемијске оловке, а тај отвор спашава живот нађе ли се поклопац у душнику детета, пише портал "Bright Side".

Ипак, конкуренција је временом приметила тај детаљ па су БИЦ-ов редизајн ископирали и неки други велики произвођачи. Ради се о рупи у поклопцу која, уколико га дете или одрастао човек прогута, омогућава дисање иако можда остане заглављен у душнику. Тиме је шанса за преживљавањем до доласка хитне помоћи - већа.

Тај мали отвор годишње спаси стотине дечјих живота јер управо деца често прогутају поклопац хемијске, као и остале ситне ствари које воле да гурају у уста. Одрасли су склонији жвакању поклопца па им нехотице склизне у грло.

Неке државе препоручују својим произвођачима да и они тако дизајнирају хемијске оловке. У случају БИЦ-ових оловки добар дизајн којим се пази на сигурност људи није препознат одмах, али данас су многи свесни колико је живота спасила та ситна промена.