Ево како се правилно кува турска кафа: Проверите правите ли грешке

Новости онлине

24. 01. 2020. у 13:23

Постоје грешке које се често праве и убијају прави укус многима омиљеног напитка

Ево како се правилно кува турска кафа: Проверите правите ли грешке

Depositphotos

Мало ко мисли да може погрешитикад кува турску кафу. Ипак, постоје грешке које се често праве и убијају прави укус многима омиљеног напитка. Постоји пуно савета о томе да пажљиво треба изабрати кафу, да је боље самлетије непосредно пре кувања, али потрошачи код нас најчешће нису у прилици да превише бирају: углавном се купује млевена кафа овог или оног произвођача.

Међутим, и у тој ситуацији, можете учинити оно што је до вас да би кафа имала што бољи укус.


Једна од главних ствари је да за турску кафуна почетку вода никако не треба да прокључа. У џезви се вода загрејетик до врења па се склања с ватре. Деоводе одлије се у шољицу, а у остатак се додаје кафа. "Златна меера" кафе коју би требало да додате у воду температуре између 85 и 96 степеније једна до две кашичице на шољу средње величине.

Промешајтеда нема грудвица па вратите на ватру и кад нарасте до ивице џезве поново склоните с ватре и додајте воду коју сте на почетку одлили. Опет вратите на врућу плочу и оставите да проври. Склоните с ватре, причекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Тада је кафа спремна за послуживање.


Основне грешке код припреме кафе:


* Додавање кафе док је вода прехладна или преврела

* Превише мешања убија укус

* Остављање да се неколико пута подигне до врха џезве уништава пену и мења укус кафе

* Мешање након што је кава закувана, проврела и склоњена с плоче такође ће изменити укус напитка

* Уколико се кафа заслађује, шећер је најбоље додати још док је вода хладна у џезви, пре закувавања кафе.


Босански начин припреме кафе је следећи: кафа се стави у џезву, док се у другој посуди вода загрева. Кад проври, џезва са кафом се стави на врућу ринглу да се мало загреје, а затим се прелије врелом водом, промеша, и остави да се закува док не крене да се диже пена.

(vijesti.me)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Драганче

25.01.2020. 03:01

Погрешан назив! Турци не пију кафу!!!!! То може бити само Српска или Грчка кафа!

Pera

25.01.2020. 03:52

Tačno je,a pogotovu za šećer. Turska kafa se nikad ne zasladjuje kad se sipa u solju već iskljicivo dok još nije ni voda provrela.

* КОМЕНТАР *

25.01.2020. 12:20

Српска кафа се спрема на следећи начин : У проврелу воду се дода доообра кашичица млевене кафе, промеша се, врати се на ринглу да баци још један кључ, сипа се у шољицу и конзумирање креће по сопственом нахођењу, хоћеш врућу - срчеш, нећеш врућу - сачекаш да се прохлади!!! А ко воли са шећером онда нема ама баш никакве везе када је заслађује јер шећер је у кафи па је у кафи!!! У сваком случају нека је пријатна свима!!!

Ridji

25.01.2020. 18:01

@* КОМЕНТАР * - Momenat dodavanja secera je najbolji pre kuvanja.. da se uvri sa codom. Inace Kafa dolazi iz Etijopije i nikakve nema veze sa Turskom, Brazilom, Argentinom ili Srbijom. Pije se isklucivo kao gorak napitak, sa obaveznim dodarkom Urmi,Musmula ili nekog drugog voca koje se susenjem priprema. Tako da ako ipak sa secerom sladimo kafu onda pre kuvanja u gladoj void definitivno!

Žika

26.01.2020. 07:51

Nije bitno da li piješ kafu skuvanu na ovaj ili onaj način nego sa kim je piješ