Мало ко мисли да може погрешитикад кува турску кафу. Ипак, постоје грешке које се често праве и убијају прави укус многима омиљеног напитка. Постоји пуно савета о томе да пажљиво треба изабрати кафу, да је боље самлетије непосредно пре кувања, али потрошачи код нас најчешће нису у прилици да превише бирају: углавном се купује млевена кафа овог или оног произвођача.


Међутим, и у тој ситуацији, можете учинити оно што је до вас да би кафа имала што бољи укус.


Једна од главних ствари је да за турску кафуна почетку вода никако не треба да прокључа. У џезви се вода загрејетик до врења па се склања с ватре. Деоводе одлије се у шољицу, а у остатак се додаје кафа. "Златна меера" кафе коју би требало да додате у воду температуре између 85 и 96 степеније једна до две кашичице на шољу средње величине.

Промешајтеда нема грудвица па вратите на ватру и кад нарасте до ивице џезве поново склоните с ватре и додајте воду коју сте на почетку одлили. Опет вратите на врућу плочу и оставите да проври. Склоните с ватре, причекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Тада је кафа спремна за послуживање.


Основне грешке код припреме кафе:


* Додавање кафе док је вода прехладна или преврела

* Превише мешања убија укус

* Остављање да се неколико пута подигне до врха џезве уништава пену и мења укус кафе

* Мешање након што је кава закувана, проврела и склоњена с плоче такође ће изменити укус напитка

* Уколико се кафа заслађује, шећер је најбоље додати још док је вода хладна у џезви, пре закувавања кафе.


Босански начин припреме кафе је следећи: кафа се стави у џезву, док се у другој посуди вода загрева. Кад проври, џезва са кафом се стави на врућу ринглу да се мало загреје, а затим се прелије врелом водом, промеша, и остави да се закува док не крене да се диже пена.

(vijesti.me)