КАДА је извршни директор Твитера Џек Дорси обелоданио своју ригорозну „велнес“ рутину прошлог марта, односно своју навику да једе један оброк дневно, а понекад да не уноси храну цео викенд, изазвао је приличну пажњу јавности.

Тада је рекао да му такозвани повремени пост помаже да се усресреди и да је то за њега „била нова димензија“.

Прошле недеље, Дорси је ажурирао сазнања јавности о својим контроверзним навикама поста.

Ових дана Дорсеи једе „седам оброка сваке недеље, само вечеру“, што вероватно значи да викендом више не прескаче храну.

Према његовим ранијим сведочењима, вечера за Дорсија је „заиста велики оброк“ који се састоји од протеина попут рибе, пилетине или одрезака и „пуно зеленила“, укључујући салату од руколе или спанаћа, шпаргли или клица. „А затим, за дезерт помешам различите бобице, можда мало тамне чоколаде“, рекао је у марту.

Иако је “повремени пост”, у којем једете током шест до осам сати, а остатак дана постите, у Силицијумској долини постао тренд, као и међу бројним славним личностима попут Џенифер Анистон, још нема довољно истраживања на људима да би се утврдило било да је одржива или здрава дугорочно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милијардери рано устају и здраво се хране

А стручњаци су сагласни да пост који траје дуже од 12 сати може бити опасан, посебно за особе које имају специфична здравствена стања или узимају одређене лекове, подаци су америчког Националног института за здравље.

Дорси је такође рекао да покушава да медитира два сата сваког дана. Он, према наводима из 2018., практикује древни облик медитације назван “випасана”, који је „изузетно болан и захтеван физички и ментални рад“. Тај облик медитације захтева да људи седе прекрштених ногу 30 до 45 минута без померања.

Дорси није једини тех милијардер који има благо речено неуобичајене прехрамбене навике. Суоснивач Епла Стив Џобс некада је постио, и јео би само воће, орашасте плодове, семенке и житарице. Суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс појео би Танг пакете у праху раних дана компаније, јер није желео да троши време на обедовање.


Аутор: Bizlife