Петоро туриста је депортовано назад у Боливију из Перуа након што су оштетили древни Мачу Пикчу. Шесторо туриста - 4 мушкарца и две жене ухапшени су након што су озбиљно оштетили перуанско наслеђе.

Наиме, њих шесторо су се нашли у забрањеном делу Храма сунца у Недељу где су оштетили 600 година стари камен који је важан део заоставштине Инка. Један од њих је признао да је скинуо камену плочу са зида храма која је пала на земљу узрокујући пукотину на поду.

Након хапшења платили су казну од 910 долара, а онда их је полиција отратила до најближег граничног прелаза удаљеног 9 сати од Мачу Пикчуа.

ГРЦИ ЗАБРАНИЛИ И ШТИКЛЕ НА АКРОПОЉУ

Ови туристи су још добро и прошли. На пример, да сте се нашли на Акропољу и починили сличан прекршај прошли бисте много скупље, а тешко да би вас и кауција извукла из затвора.

Колико Грци цене Акропољ сведочи и чињеница да за пушење цигарете у области Партенона можете добити казну од 2.000 евра. За потписивање и оштећивање било ког камена на Акропољу можете добити казну и до 20 хиљада евра. Познато је и да је на Акропољу забрањено ношење штикли које наносе непоправљиву штету древној атракцији.

ТРАГЕДИЈА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

Још 2015. године Исламска држава објавила је видео-снимак у којем су показали како руше древне градове Нимруд и Хатру у Ираку, те ломе статуе од непроцењиве вредности.

Унеско је потврдио да су исламисти уништили древни асирски град, који се налазио на листи историјске баштине. Нажалост, за то нико није кажњен.

(Т.Т./Телеграф.рс)