Најмистериознији бродолом свих времена: Брод је потонуо током невремена, никада није пронађено ниједно тело

Novosti online

13. 12. 2019. у 07:29

Најмистериознији бродолом свих времена: Брод је потонуо током невремена, никада није пронађено ниједно тело

Фото: Илустрација

Деветог септембра 1919. шпански пароброд “Валбанера” испловио је из луке Сантијаго де Куба
Деветог септембра 1919. шпански пароброд “Валбанера” испловио је из луке Сантијаго де Куба.

На броду су углавном били сиромашни исељеници са Канарских острва, који су кренули у потрагу за срећом у Новом свету. Више од половине путника (њих 742) било је толико нестрпљиво да су се искрцали већ у Сантијагу, пре крајњег одредишта Хаване. Нису знали да ће им управо то спасти живот.

У ноћи након што је ''Валбанера'' испловила из Сантијага, пароброду од 8.000 тона, на коме је било још 488 путника, изгубио се сваки траг. Још у Сантијагу се пронела вест о циклону, али је капетан брода Рамон Мартин Кордеро упркос томе кренуо ка северу, право у сусрет олуји. Када је брод стигао на Кубу, лука у Хавани је била затворена због невремена. ''Валбанера'' је послала сигнал да ће се усидрити испред луке и сачекати да престане ураган, али када је невреме престало од брода више није било ни трага.

Двадесетог септембра, десет дана након нестанка, изненада се појавила олупина брода, који је потонуо у плитким водама између Кубе и обале Флориде.

Истрага која је уследила наметнула је бројна питања: зашто је брод потонуо, иако на њему нису видљива никаква спољна оштећења? Зашто ниједан чамац за спасавање није спуштен у море кад су капетан и посада брода морали да примете опасност која прети? Можда је највећа мистерија, која изазива језу, због чега на “Валбанери” и у близини места несреће није нађено ниједно тело?

Око несталог пароброда створен је мит: листови попут “Њујорк тајмса” извештавали су о несрећи, новинари и авантуристи из целог свега трагали су за решењем загонетке. Популарна теорија је била да је ураган однео посаду у оближњи Бермудски троугао, где су десетине бродова већ нестале под неразјашњеним околностима. Неки су тврдили да су се појединци преживели и домогли се Флориде, где су отпочели нови живот.

Шпански историчар Хулио Гонзалес Падрон изнео је мало другачију теорију: тврдио је да је у водама око места несреће врвело од ајкула и баракуда, које су појеле несрећне бродоломнике.

Немачки научник Александер Годкнехт, који проучава ајкуле, међутим, не верује у то, јер “ајкуле по правилу не једу људе”. Само ако у води има много крви то може да их натера да ипак нападну, што је у случају бродолома (под условом да није реч о борбеном окршају) мало вероватно.

Научник Годкнехт верује да је бродоломнике однела морска струја.

- У одговарајућим метеоролошким условима сасвим је могуће да је кружна морска струја између Кубе и Флориде, однела бродоломнике према северном Атлантику, те да су се ''удавили, умрли од жеђи, или на неки други начин''. Могуће је да су их тражили на погрешном месту и да нису завршили у Флориди, него на северозападу Бахама - каже он.

(

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације