Стар 44.000 година: Цртеж у пећини на острву Сулавези најранији сликовни запис (ВИДЕО)

Танјуг

13. 12. 2019. у 00:26

Стар 44.000 година: Цртеж у пећини на острву Сулавези најранији сликовни запис (ВИДЕО)

Adam Brumm/Ratno Sardi

Пећинска слика пронађена на индонежанском острву Сулавези могла би бити најранији познати сликовни запис, наговестили су аустралијски и индонежански истраживачи

Пећинска слика пронађена на индонежанском острву Сулавези могла би бити најранији познати сликовни запис, наговестили су аустралијски и индонежански истраживачи.

Цртеж је пронађен у кречњацкој пећини 2017. године и стар је говото 44.000 године, наводи се у студији објављеној јуче у часопису "Нејчр", пренео је Ројтерс.

На цртежу се налази осам људи са карактеристикама животиња који су у потери уз помоћ копља и ужади за животињама попут брадавичасте свиње, која је типична за индонежанско острво.

До сада је најстарије уметничко дело у стени која приказује ликове људи са карактеристикама животиња пронађено на скулптури од слоноваче у пећини у Немачкој.

Сматра се да потиче из периода пре 40.000 година и приказује људско тело с главом мачке.

Један од аутора студија археолог Адам Брум са аустралијског Универзитета Грифит рекао је да би индонежански цртеж могао бити доказ о најранијој људској духовности.Adam Brumm/Ratno Sardi

Иначе, ликови људи са карактеристикама животиња јављају се у фолклорној или наративној фикцији готово сваког модерног друштва и доживљавају се као богови, духови или бића предака у многим религијама широм света, навео је он у саопштењу.

Истраживање је урађено у сарадњи са Индонежанским националним истраживачким центром за археологију и научницима из одељења за културну баштину Макасара, главног града провинције Јужни Сулавези.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације