Први младунци панде рођени у Немачкој, у Берлинском зоолошком врту, названи су Менг Сианг и Менг Јуан након што су у уторак напунили 100 дана.

Близанци панде, обојица "дечаци", рођени су 31. августа, а родитељи су им сестогодишњи Менг Менг и њен партнер Ђиао Ћинг, које је Кина послала у Немачку 2017. године.

На конференцији за новинаре у Берлинском зоолошком врту кинески амбасадор у Немачкој Ву Кен рекао је да, заједно, ова два имена значе "прелепи снови се остварују", преноси кинеска агенција Синхуа.

Он је додао да су имена за младунчад одабрана да "пренесу наше најбоље жеље за пријатељством између наше две земље и два народа."

Према речима амбасадора, у 2019. години је рођено 60 панди широм света, од којих је преживело 57, укључујући две у Берлинском зоолошком врту. Ову причу о успеху требало би приписати усклађеним напорима научних тимова из Кине и Немачке, рекао је Ву.

"Дуго смо чекали ову радосну прилику", рекао је Андреас Книрим, директор Берлинског зоолошког врта, додајући да "дечаци панде чине све насмејанима упркос суморном децембарском времену."

AP Photo/Michael Sohn

Градоначелник Берлина Михаел Милер рекао је да "сви љубитељи животиња и зоолошких вртова у Берлину прате развој наше две берлинске панде са великим узбуђењем". Он је две младунчад назвао "дивним поклоном" за град Берлин и посебно за зоолошки врт.

Одушевљен сам што сам могао да учествујем у овом следећем кораку у животу нашса два нова Берлинца и да их лично упознам 100. дана након рођења, када су, у складу са кинеском традицијом, добили званична имена", рекао је Милер.

AP Photo/Michael Sohn

Близанци панда провешће наредне две до четири године у Берлину, а потом ће се преселити у Кину, кажу из Берлинског зоолошког врта. Два младунца биће представљена јавности почетком следеће године.