Немојте писати поруке док ходате, лајковати фотографије паса, или гледати видео садржаје - повреде повезане с коришћењем мобилних телефона су у порасту, посебно код младих, показала је анализа повреда због којих су људи тражили лекарску помоћ у САД.

Број повреда врата, лица, очију, носа, ушију и главе у драстичном су порасту у протеклих неколико година а велике заслуге има коришћење мобилних телефона, посебно куцање порука током управљања аутомобилом или ходања, посебно код младих између 13 до 29 година, преноси ЦНН.

Најчешће повреде су ране на лицу и глави, следе контузије мозга, површне повреде коже и повреде унутарњих органа, према истраживању које су спровели научници с медицинског факултета Ратџерса у Њу Џерзију.

Прочитајте још - СМРТ: Погинули снимајући селфи (ВИДЕО)

Већина људи, 94 одсто, није хоспитализована након што су повреде саниране.

Иако се не чини да би те повреде требало да буду разлог за забринутост аутори истраживања упозоравају да могу имати дуготрајне последице, као што су ожиљци.

Трошкови санирања повреда лица коштају амерички здравствени систем годишње око три милијарде долара.

Ова студија, чији су резултати објављени у часопису ЈАМА за оториноларингологију, прва је која је проучила повреде главе и врата уместо читавог тела. Те су врсте повреда биле ретке до 2007. године у којој је Епл представио први Ајфон, а након тога порасле су драматично.

"Иако је популарност мобилних телефона и пре тога расла њихове су функције биле ограничене и стога су били мањи изгледи да много одвлаче пажњу у поређењу са данашњим паметним телефонима", наводе аутори истраживања.