Добро је познато да тамна чоколада има бројне предности, али научници Универзитета у Лондону дошли су до још једног открића.

Наиме, Мен’с Јоурнал преноси да, према речима научника, тамна чоколада садржи психоактивни састојак који ствара једнак осећај као и кориштење канабиса. То је фенилетиламин, неуромодулатор који помаже у регулацији расположења.

У склопу студије спроведене на 13.626 особа, они који су појели само 15 грама тамне чоколаде имали су 70 одсто мању веројатност да пријављују симптоме депресије. Осим тога, својства тамне чоколаде слична канабиноидима стварају сличан укус, тврде с лондонског универзитета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Nepoznata osoba preuzela je kamion pun čokolade i nestala sa vozilom i njegovim teretom

Сложене комбинације флавоноида у тамној чоколади могу помоћи у борби против депресије. Ауторка студије др Сара Џексон пише да студија “пружа неке доказе да конзумирање чоколаде, посебно тамне, може умањити симптоме депресије”.

Међутим, наставља др Џексон , “потребна су додатна истраживања како би се разјаснила узрочно-последична веза”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Čokolada usrećuje više od zaljubljenosti

Могло би се догодити да депресија узрокује губитак интереса за конзумирањем чоколаде међу људима, а можда постоје и неки други фактори због којих људи мање једу тамну чоколаду”, додаје.

Ипак, морате знати да с чоколадом, као ни с било чим другим, не треба претјеривати јер то може шкодити вашој линији. Једите све у нормалним количинама, а чоколада нека буде посластица којом ћете се наградити након здравог и уравнотеженог оброка.


Б92.нет