Рестаурирана вавилонска капија богиње Иштар

Танјуг

20. 11. 2019. у 23:33

Рестаурирана вавилонска капија богиње Иштар

EPA/KLAUS-DIETMAR GABBERT

Две америчке историчарке уметности, Елизабет Кнот са Њујорк универтитета и њена колегиница Анастазија Анрхајм са Унивезитета Пенсилваније, извеле су прави подвиг јер су десетине хиљада фрагмената цигала склопиле да би реконструисале једна врата Вавилона

Две америчке историчарке уметности, Елизабет Кнот са Њујорк универтитета и њена колегиница Анастазија Анрхајм са Унивезитета Пенсилваније, извеле су прави подвиг јер су десетине хиљада фрагмената цигала склопиле да би реконструисале једна врата Вавилона, посвећена богињи Иштар.

Житељи Вавилона су у првом миленијуму пре наше ере изгубили рат са Асирцима који су им разорили престоницу, а њихов владар Небукаднезар 2. ( 604-562) је одлучио да обнови своју престоницу.

Град је, иначе, био подигнут пре 1500 година и био је један од старијих и најважнијих градова Месопотамије.

Њихови мудраци су одлучили да расчисте терен и поново изграде пут од зидина града до храма врховног бога Мардука и да дуж пута буду зидине обложене глеђосаним циглама на којима су у плитком рељефу, у веома живим бољама, биле приказане фигуре звери.

Од тог свечаног пута су током векова остале само гомиле шута које су послужиле Елизабет и Анастазији да реконструишу његове зидине, на којима су били приказани лавови, бикови и митске животиње мушуш, које су имале тело и реп змије, предње ноге попут лављих и стражње као орлови.

На крају свечаног пута била је капија посвећена богињи Иштар.

Цигле са једном страном прекривеном глеђи разносили су житељи околних места, јер су биле веома правилног облика и веома добро испечене.

Капија је откривена пре више од 100 година и немачки археолог Роберт Колдвеј је почео да прикупља цигле са којих није била састругана глеђ.

Он је већ прикупио на десетине хиљада глеђосаних цигала и фрагмената зида када су радови прекинути јер је избио Први светски рат.

Све то што је прикупљено у Вавилону је послато за Немачку, а тамо су у Музеју Пергамона стручњаци почели да склапају капију 1928. године.

У берлинском Пергамон музеју неколико фигура из свецане процесије је склопљено, али неке нису биле глеђосане јер је тај поступак био веома компликован и спор.

Две америчке историчарке уметности прво су се посветиле реконструкцији израде глеђи и цигаља од глине као што су радили први градитељи зида који је штитио пут до капије Иштар.

Оне се надају да ће реконструисати целу процесију животиња у којој је било 120 лавова и још увек непознат број бикова и мушуса.

Да би се склопила једна фигура лава потребно је 70 калупа за цигле које, када се склопе, приказују лава у плитком рељефу са разјапљеним чељустима.

Позадина ове процесије животиња је плаве боје, која је у античко доба била изузетно скупа.

Ова реконструкција капије Иштар сада је изложена у Институту старог света у Њујорку и моћи ће да се разгледа до 24 маја 2020. године.

Текст о реконструкцији овог значајног експоната написао је археолог Џерет Лобел, главни уредник часописа "Археологија".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације