"Борбе устима" звуче као једна од чудних метафора у борилачким спортовима или пак жесток случај француског пољупца, али научници заправо тај израз користе како би описали "битке" између сићушних црва који живе крај обале Јапана.


Познати и као leocratides kimuraorum ова љигава бића пуна агресије дуга су тек 29 милиметара, а боре се тако што се међусобно ударају у главу отвореним устима, преноси Експрес писање сајта Грунге.


А кадa дође до колизије - настаје један од најгласнијих звукова у океану икада забележен. Иако ће већини људи на памет пасти звук сличан вриску, заправо је реч о гласном "попу" који производи неверојатних 157 децибела.


Поређења ради, једнаку јачину звука производи полетање млазњака на висини од 25 метара.


Ипак, стручњацима који су стајали поред цистерни с водом где су црви ратовали, тај је звук пре личи на пуцкетање прстима. И даље је то апсурдно гласно, с обзиром на чињеницу да је звук морао да путује кроз воду и стакло цистерне.


НАЈГЛАСНИЈА ТРИ ЦЕНТИМЕТРА МЕСА НА СВЕТУ


Када је борбу јапанских морских црва чуо морски биолог Ричард Палмер, није могао да поверује својим ушима.


„Биомеханика која животињама то омогућава је колико загонетна, толико и изванредна. Кад сам први пут видио њихове видео и аудио-снимке, очи су ми готово искочиле из главе јер је то било толико неочекивано“, каже Палмер.


Видео му је послао Рyтаро Гото, јапански научник који га је замолио да му помогне да схвати како су ови бескичмењаци способни да произведу тако гласне звуке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Царство животиња као наук људима


Црви су први пут откривени у испупченим стакленим морским сунђерима сличним прстима прикупљеним крај обале Јапана током експедиције 2017. године.


Исао Хирабаyасхи први је чуо звук кад је пошиљка новооткривене врсте доведена у морски парк Кушимото, где је био кустос. Заједно с Готом, професором морске биологије са Универзитета у Кјоту, забележили су мистериозне звуке и открили да су их направили црви.


Палмер и његови јапански сарадници су у новој студији за „Карент биолоџи“ објаснили како су звуци пуцања заправо начин на који се црви штите. Кад се постављају близу један другом, црви се међусобно приближавају отворених уста и шкљоцну - понашање које су истраживачи описали као "борбу устима".КАО ДА УСИСАВАЈУ СМУТИ


Научници спекулишу како тај гласан "поп" може да буде и начин њихове комуникације.


Многе животиње које живе у води, укључујући сисаре, рибе, инсекте и ракове, стварају буку, али ово је први пут да се показало да то чине бескичмењаци меког тела. Верује се да звуци потичу из "кавитацијских мехурића" које генерише сложен скуп мишића у ждрелу црва.


Прави је изазов био схватити како животиња попут црва – који је у основи шупља, мишићава цев - може да ствара тако гласне звуке.


"То је попут покушаја усисавања смутија кроз папирну сламку. Али, у питању је невероватно кул животиња с прилично неочекиваним понашањем", додао је Палмер.


(rs.sputniknews.com)