Неке одлуке компанија могу да имају дугорочне последице и да створе још веће пробелеме, а једна таква сматра се за најскупљу у историји модерне авио-индустрије, коју је пре 38 година донело руководство Американ ерлајнса.

Наиме, осамдесетих година прошлог века компанија се нашла у великим финансијским проблемима. Како би надокнадили мањак готовине, одлучили су да на тржиште избаце неограничену доживотну карту за лет првим разредом, преноси Новац.хр.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
40 питања за људе који устану чим авион слети

Право на куповину ове карте за 250.000 долара једнократно, имали су најчешћи путници авио-компаније. Уз тада названу карту ААаирпас, путници су добили могућност неограниченог летења где год и када год пожеле током целог живота. Исто тако за додатних 150.000 долара они најлојалнији могли су да купе и додатну карту за пратиоца или члана породице.


Ова инвестиција била је својеврсна обвезница. Уместо исплаћивања дивиденде у готовини својим су муштеријама исплаћивали дивиденду у путовањима. ААирпас је од 1981. до 1994. године купило 28 особа, чиме је фирма добила преко потребни капитал за наставак пословања.


Међутим, испоставило се, да је исхитрена одлука авио-гиганта на крају више коштала него што је вредела те је Американ ерлајнс био приморан да опозове ААирпас за троје клијената.


Наиме, неки су купци врло брзо пронашли начин да искористе своју доживотну карту за први разред. Један од тих сретника био је банкар Стив Ротстаин из Чикага, који је своју Ааирпас карту искористио чак 10.000 пута.


Тако је током двадесет година 1 000 пута летео за Њујорк, 500 за Лондон, Сан Франциско и Лос Анђелес, а у Токио је отпутовао чак 120 пута, 80 пута у Париз и Сиднеј, те 50 пута у Хонг Конг.


AP Photo/Wilfredo Lee, File


Још један од клијената који су максимално искористили ову карту био је и Жак Врум. За разлику од Ротстајна он је своју користио како би отишао на концерт или на сендвич с пријатељем у други град, а временом је сличне полудневне и једнодневне активности почео да примењујуе по целом свету.


Када се 2007. године Американ ерлајнс поново нашао у финансијским тешкоћама увидом у књиге, вођство компаније открило је како су најгорљивији корисници ААирпаса – Стив Ротстајн и Жак Врум - компанију годишње коштали око милион долара пореза и накнада од продаје карата.


Даљом истрагом установљено је како су та двојица своје бесплатне карте делили и с трећим особама те на њима масно зарађивали. Иако у оригиналном уговору није постојала ставка која брани такво понашање, оптужили су их за превару те им укинули привилегију бесплатног путовања, али и забрану летења Американ ерлајнсом.


У међувремену је и трећи клијент остао без ААирпаса, али упркос жалбама и тужбама нису успели да поврате изгубљено.