Када су два Ирца кренула да детектором метала траже бурму једног њиховог пријатеља, нису могли ни да претпоставе да ће отићи кући богатији за 100.000 фунти.

Пол Рајнард (44) се расплакао када је заједно са најбољим пријатељем Мајклом Гвином (52) наишао на прави "ћуп са благом" 29. на ливади надомак Баликасла у Северној Ирској.

Пронашли су 84 златна новчића који датирају још из 16. века. Стручњаци су рекли да само један ултраретки новчић са ликом Хенрија Осмог кошта 5.000 фунти.

А ту је и један из 1546. године када је владао краљ дечак Едвард Шести, који би могао да вреди до 3.000 фунти.

Пол и Мајкл су били на одмору код пријатеља фармера који ихје замолио да му помогну да нађе бурму. Испустиоју је на пољу током радова.У почетку су нашли само новчић од пет пенија и потковицу, пре него што је инжењер за осветљење Пол Рајнард буквално нашао благо.

- Ово је тренутак о коме смо сањали! - рекао је Пол пријатељу.

- Био је то невероватан осећај, попут проверавања бројева лутрије и сазнања да сте погодили џекпот. Дрхтао сам. Још увек не могу да верујем - рекао је Рајнард.

Кованице се тренутно процењују у Музеју у Алстеру, апрема проценама ова гомила новчића може да вреди више од 100.000 фунти.

Када је реч о прстену, он је и даље негде изгубљен на ливади.