Пензионери стари 90 и више година све више бивају хоспитализовани због употребе кокаина, показало је истраживање британске Националне здравствене службе.

У извештају се наводи да је 10 старијих пацијената примљено у болницу с менталним поремећајима и поремећајима у понашању због употребе те дроге.

Анализа показује пораст броја људи старих 60 година и више који су се лечили од поремећаја повезаних с кокаином за 88 одсто од 2009. године, када је забележено 45 пријављених, у односу на 379 људи ове године.

Према подацима Службе, број малолетних особа хоспитализованих због коришћења кокаина исти је као прошле године, али је пет пута већи него пре десет година.

Докторка Емили Финч, са Факултета за зависност Краљевског колеџа за психијатрију, каже да је пораст броја пензионера који узимају дрогу повезан с дугим животним веком, повећањем чистоће дроге и падом њене цене.

Она истиче да је овај тренд "дубоко забрињавајућ".

"Многи људи не схватају да употреба кокаина може да изазове проблеме с менталним здрављем, због којих људи могу да заврше и у болници", рекла је докторка Финч.