Пробио звучни зид: Суперсонични ауто премашио брзину од 806 километара на сат (ВИДЕО)

NovostiOnline

08. 11. 2019. у 22:41

Пробио звучни зид: Суперсонични ауто премашио брзину од 806 километара на сат (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Суперсонични аутомобил назван "Bloodhound" успео је у фази тестирања да пробије баријеру од 800 километара на сат, али циљ је много већа брзина
Суперсонични аутомобил назван "Bloodhound" успео је у фази тестирања да пробије баријеру од 800 километара на сат, али циљ је много већа брзина.


На тестирањама у Јужној Африци, "Bloodhound" је постигао брзину од 501 миљу на сат, односно 806,3 километара на час. Овај посебан ауто с млазним мотором из борбеног авиона "Еурофигхтер Тyпхоон" до рекорда вози Енди Грин, возач који је пре још 22 године поставио и тренутно важећи рекорд који износи 1.228 километара на сат.


Тада су то постигли са једнако посебним аутомобилом под именом Тхруст ССЦ, који је уједно постао и први аутомобил који је пробио звучни зид.

Наравно, "Bloodhound" има мало тога заједничког са обичним аутомобилима, па аеродинамички облик највише подсећа на ракету, док ни точкови због великих брзина нису могли да имају гуме него су израђени од алуминијума и могу да трпе силу од 50.000 Г.

Прочитајте и: Umalo ostao bez glave dok je hodao palubom: Pogledajte šta znači izbeći smrt za dlaku (VIDEO)

У тренутном издању "Bloodhound" има само млазни мотор из борбеног авиона који га може довести до ових брзина које је сада остварио, док други део циља и брзине од преко 800 миља на сат (1.280 километара) треба да обезбеди ракетни мотор којег ће добити идуће године.

Иако је циљ да "Bloodhound" обори важећи рекорд, крајњи циљ целе екипе је у ствари постављање потпуно новог рекорда и постизања брзине од невероватних 1.000 миља насат или 1.609 километара на сат.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације